Eiger_Banner.jpg

Yılmaz Sevgül, Ercan Özel ve Emre Kocababa’dan yeni bir geleneksel rota: İnce Çatlak. Ekibin 2010 Aralık ayında Panik Kayası üzerinde açtıkları rotanın detaylarını Yılmaz Sevgül’ün kaleminden Emre Kocababa’nın fotoğrafları eşliğinde yayınlıyoruz. İlgiyle okumanız dileğiyle…

Geçen yıl Panik Kayası’nda geleneksel tırmandığımız iki rotadan sonra sol tarafta kalan bu geniş slab yüzeyi de tırmanabileceğimizi öngörebiliyorduk. Bu düşüncemizi ancak bir buçuk yıl sonra bu günlerde hayata geçirebildik.

Rotayı tırmanmadan bir gün önce başka bir plan yapmıştık. Fakat düşündüğümüz o plan sabah değişince ender yakalayabildiğimiz bu boşluğu tırmanma yönünde hemen değerlendirdik. 2 öğrencim ve misafir olan genç bir arkadaşımızla birlikte soluğu Sivridağ’ın eteklerinde olan Panik Kayası’nda aldık. Uzun zamandır sakatlığımdan dolayı çok zor rotalar tırmanamadığım için az da olsa endişeliydim. Kayaya elimi sürüp de tırmanmaya başlayınca kaygılarım yerini aşırı konsantrasyona bıraktı. Tüm rota boyunca zordan kolaya doğru süren tırmanış inanılmaz keyifliydi. Bu rotaları tırmanmak isteyen arkadaşlar bana ulaşırlarsa daha detaylı bilgi verme yönünde yardımcı olurum.

Nasıl Ulaşılır?

Antalya’nın batısında dağların içine doğru giden Altınyaka yolu takip edilir. 10km kadar sonra Gedeller Köyü’ne ulaşılır. Altınyaka yolundan sola doğru giren toprak yol 2 km. kadar takip edilerek yol kenarında ağaç üzerinden akan doğal su kaynağının yanında arabadan inilir. Su kaynağının solundan giden patikada 15 dakika yürüdükten sonra Sivridağ çadırlı kamp alanına ulaşılır. Kamp alanından da sola doğru güney-batı yönünde 500 metre kadar patikada yürüdükten sonra Panik Kayası karşınıza çıkar. Gördüğünüz noktadan sağa doğru ağaçlık bölüme girerek Panik Kayası’nın dibine ulaşılır. Yüzeyin sol tarafına yükselerek yaklaşılır.

Kamp alanında su yoktur. Yolun kenarındaki akan sudan bol miktarda su alınarak kampa gidilmeli. Haziran, temmuz, ağustos aylarında aşırı sıcaktan bölgede tırmanış yapmak zordur. Diğer dokuz ay boyunca tırmanış yapmak daha uygun olacaktır.

Rotanın Teknik Bilgisi:

Rotanın Adı: İnce Çatlak
Rotanın Uzunluğu: 70 m.
Rotanın Zorluğu: VII, VI+
Rota Tekniği: Geleneksel
Tırmanış Ekibi: Geleneksel
Tırmanış Süresi: Yılmaz SEVGÜL,Ercan ÖZEL,Emre KOCABABA
Tırmanış Tarihi: 09.12.2010
Hava - Yönü : Açık - Doğu
Kullanılan Malzeme:
2 adet  8.5 mm. 60 m. uzunluğunda dinamik ip, 15 adet ekspres takımı, 10 adet
sikke(klasik,bıçak,kısa üniversal), 1 adet stoper takımı, 10 adet çeşitli ebatlarda
yaylı sıkıştıraç (friend), 6 adet kilitli karabina, 6 adet HMS, 8 adet perlon bant

Rota Açıklaması:

Panik bölümünün tam ortasında bulunan düz pozitif yüzeyin hafif sağından ince çatlakla başlayan rotadır. Yüzeyin ortasında bulunan iki selvi ağacının alçakta ve sağda olanının altındaki ince çatlak hat takip edilerek tırmanışa başlanıyor.

1.İp boyu

Slab yüzeyin hafif sağ tarafında ve 6-7 m. yukarıda olan küçük selvi ağacının altındaki ince çatlaktan rotaya giriliyor. Çatlak tırmanılıp ağacın hafif solundan geçilerek yatay paralele çatlaklar arasında tırmanış birkaç zorlu hamleyle devam ediyor. ( Bu bölüm rotanın en zor yeri. Kısa boylu tırmanıcılar daha da zorlanabilir. ) Parmakların zorlukla girdiği dikey ince çatlaklarda tırmanılıp daha geniş olan dikey yatay çatlaklı bölüme ulaşılıyor. Kum saatinden ve çatlaktan ana istasyon kuruluyor. ( Burada kum saatinde kalın ip bırakıldı. )

Rota girişinde ve selvi ağacının biraz üstündeki yatay ince çatlakta zorunluluktan iki adet sikke kullanılmıştır ve çakıldıkları yerlerde bırakılmıştır. Bunun dışında selvi ağacı, kum saatlerinden ve ağırlıklı orta boy stoperlerle ara emniyet noktaları alınmıştır. Kaya yapısı çok sağlam. Uzunluk 35 m. Zorluk derecesi VII.

2.İp boyu

İlk ip boyuna göre daha kolay ara emniyet noktaları alınıyor ve tırmanılıyor. Rota sola ve yukarı doğru devam ediyor. Yüzeyin sonlarına doğru yatay geniş çatlaklar arasında kalan slab yüzeylerden dolayı tırmanış biraz zorlaşıyor. Panik Kayası’nın en üst bölümünde büyük kaya babasına geçirdiğimiz yardımcı ipten ana istasyon alınıyor. Orta boy yaylı takoz ve stoperlerle ara emniyet noktaları alınıyor. Kaya yapısı genelde sağlam ( Geniş çatlakların içinde kopmuş ya da kopabilecek kayalar olabilir. ) Uzunluk 30 m. Zorluk derecesi VI+.

İniş:

Kaya babasından 60 metrelik iki iple aşağıya kadar inilebilir. Ya da tırmanılan yüzeye sırtınızı döndüğünüzde, sağ tarafa 15 m. kadar yürüdükten sonra büyük meşe ağacına ulaşılır. Bu ağaç üzerinden 25-30 m. ip iniş yapılarak aşağı doğru giden eğimli sete inilir. İnilen eğimli setten de yürünerek tırmanışın başladığı noktaya geri dönülür.

Yılmaz Sevgül
İletişim: ysevgul [at] yahoo.com