Brenta_Banner.jpg

Antalya Sivridağ Doğu Yüzünde bulunan Sinema Perdesinde bir yeni geleneksel rota daha. Tırmanış ekibi ise bu sefer Tunç Fındık ve Yılmaz Sevgül'den kurulu. Bu iki üretken tırmanıcının rotadaki ilk tırmanışının hikayesini Tunç Fındık bizler için kaleme aldı.

Sivridağ, Antalya’nın kaotik Beydağları silsilesinde sahile uzanan birçok karst yığınlarından birisi. Keskin, uzun bir kayalık sırt hattı şeklindeki bu dağın doğu yüzü, tırmanışa uygun kaya yüzeyleri sunuyor ve bugüne kadar tırmanılmış birçok rotaya, biz de 27 Aralık 2010 tarihinde, 2010 yılının son çok ipli rotası olarak bir rota daha ekledik; Antalyalı dağcı dostum Yılmaz Sevgül ile beraber. Yılmaz ile olan dostluğumuz çok uzun yıllar öncesine dayanıyor; o kadar çok yere beraber gitmiş ve tırmanmışız ki, 1990’lı yılların başından beri Kafkasya, Tien Shan, Türkiye’de birçok yer. Hatta Sivridağ’da en son beraber onun ‘İkiz Akıntı’ rotasının 2000 yılının yılbaşında tırmanmıştık, neredeyse 10 sene önce!

Antalya bölgesinde birçok uzun geleneksel rotanın ilk çıkışını yapmış olan ve bölgenin ‘veteran’ı unvanını tam olarak hak eden Yılmaz, zaten Sivridağ bölgesini çok iyi bilen bir tırmanıcı; bu sefer önerdiği bu rotayı beraberce tırmanmak çok keyifli oldu. Rota, Sivridağ’ın doğu yüzündeki enfes gri kayalı ve ‘Sinema Perdesi’ olarak bilinen devasa yüzeyinde, 4 ip boyu ve 165 metre yükseklikte, genel zorluğu homojen bir V+, VI+ derece olan, geleneksel bir tırmanış. Adını ‘İki Kardeş’ koyduğumuz rota genelde çatlak, su oluğu ve temiz slab yüzeylerden gidiyor ve kaya çok sağlam, bazı etaplarda ara emniyet aralıklı da olsa çok çok güvenilir ve tırmanış gayet boşluk hissi veriyor. İstasyonlar genelde büyük çam ağaçları ve kum saatlerinden alınabiliyor. Tırmanış çok zevkli ve objektif riski düşük olmakla beraber konsantrasyon gerektiren türden.

Rotanın tabanına araba yolundan ve su kaynağından 10-15 dakikada, bariz bir patikayı izleyerek varılabiliyor. Sivridağ’ın ortamı çok güzel, harika bir çam ormanından yükselen masif kaya yüzeyi her tırmanıcıyı heyecanlandırır zannederim. Şaka gibi, aralık ayının sonu olmasına karşın havanın da sıra dışı ılık olması çok iyiydi: güneşte tişörtle tırmanış...

‘İki Kardeş’ rotası, Sinem perdesi olarak tanımlanan devasa slab yüzeyin sağ tarafında, bariz bir su oluğu- çatlak sistemi ile başlıyor. Ortalama eğim daima 90 dereceyi aşmayan türden ve kayanın sürtünmesi, dokusu şahane.

1.ip: Bariz çatlak- su oluğu sisteminde, çok iyi ara emniyetlerle tırmanış. Slab yüzeyi dik bölen çatlak önceleri daha dar, sonraları çok geniş bir oluğa dönüşüyor, burada 6 numara yaylı tıkaç bile küçük gelebiliyor! Neyse ki, su oluğu bir süre sonra dikeldiği yerde yine çatlağa dönüşüyor ve negatif etabın üst solunda kalan çam ağacına sağlam, ara emniyetli ve boşluklu bir tırmanış ile varılıyor; çam ağacında askı istasyonu, V+ / VI-, 55 m.

2.ip: Slab etapta, aralıklı ama sağlam emniyetlerle boşluklu tırmanış. Çam ağacından dik çıkan su oluklu emniyetsiz etap yerine, yükselerek sağa çıkan sağlam dik yüzeye giriliyor ve yukarıdaki temiz, gri slaba çıkınca, su olukları boyunca (kum saatleri var) önce kısa etap dik, sonra genel olarak sola yükselişle, yukarıdaki çatlak sistemi hedeflenerek tırmanılıyor. Çatlak sisteminin giriş kısmı oldukça az ara emniyet sağlıyor. Çam ağacının olduğu sette ağaçtan istasyon, VI+, 45 m.

3.ip: Kısa etapta çatlak tırmanışı ile slab etaba varış. Çam ağacının hemen üç metre sağındaki dik, sağlam çatlak sistemini sonuna kadar tırmanıp (bu arada, çatlağın sağında ayrık duran gevşek bir kütleye dikkat!), sağa yükselerek tırmanışla slab etaba ulaşın; ara emniyet çok iyi, ayrıca slabda iri kum saatleri de var. Kum saatinde istasyon, V+, 25 m.

4.ip: Kilit etap sayılabilecek şahane, gri slab etapta tırmanış. Bu etabın ara emniyetleri çatlağa ulaşana kadar çok aralıklı ama son derece güvenilir. Kum saatinden hareketle, dik slabı sağa yükselerek, ufak kenar ve girintilerden, sağ yukarıdaki çam ağacına uzanan çatlağı hedefleyerek tırmanın- dik ve boşluklu denge ve sürtünme tırmanışı. Çatlağa ulaşınca çok keyifli, dik ve bol ara emniyetli bir etap tırmanacaksınız. Çam ağacından ve bolttan istasyon (burası ayrıca Sinema Perdesinin sağ tarafındaki rotaların bir kısmının da istasyonu), VI+, 40 m.

Süre: 3 saat kadar.

İniş: Aynı rotadan. 3 adet 60 metrelik ip inişi ile tabana ulaşılabiliyor; ağaçlar iniş istasyonu olarak kullanılıyor.

Malzeme: 2 adet 60 metrelik, 8,1 mm dinamik ip, yaylı tıkaç ve telli takoz seti, bol uzun perlon bant ve ekspres bant, kask.

Benim için enteresan olan bir detay da, tırmanış sırasında yan ve üzerimizden sabit hattan fotoğraf çeken arkadaşlarımızın varlığı idi. Onlar olmasa, bu yazıya eşlik eden ve tırmanış fotoğrafçılığının hakkını veren bu fotolar da olmayacaktı.

Bu güzel tırmanış günü için Yılmaz ve ekibine çok teşekkürler…

Tunç Fındık, Ocak 2011
İletişim: www.tuncfindik.com