BDK_Banner.jpg

Uzun süredir planladığımız ve haftalarca izin almak için uğraştığımız Cilo faaliyetimiz için Hakkari Valiliği tarafından istediğimiz ve beklediğimiz izin çıkmayınca planlarımızı değiştirerek alternatif seçenekleri düşünmek zorunda kaldık. Seçenekleri değerlendirirken de düşen motivasyonumuzu yükseltebilmek adına; Aladağlar’da şimdiye kadar tırmandığımız rotalardan daha zor olduğunu düşündüğümüz fakat tam zorluğunu bir türlü öngöremediğimiz Top Secret Rotası’nda karar kıldık.

 

Araç ile ulaşım: Çamardı’yı geçtikten sonra Yelatan yönünde ilerlerken Elek Köyü tabelasından sola girilerek köyün içine doğru ilerlenir ve köyün bitimine doğru sola bahçelerin arasına doğru devam eden yola girilir, yol üzerinde önce solda su deposu görülür ve devamında sağda bulunan çiftlikten sağa döndükten sonra stabilize yoldan Çobankırı hedeflenerek yeterince yaklaşılır.

Rotaya yaklaşım: Çobankırı’na yaklaşılabilecek en uygun noktaya kadar araçla ilerledikten sonra yürüyüşle vadinin başladığı yere kadar dere yatağı takip edilerek orman içerisinde yükselmek gerekiyor. Daha sonra burada yürüyüşün zorlaştığı bölümde vadinin solunda kalacak şekilde kolay kaya etapları geçilerek ilerlenilir. Rota tabanına yaklaşırken son 30-40 metrelik kısımda III+, IV- etaplar geçilir ve yıpratıcı bir yaklaşımın ardından rota tabanına varılır. (Planlama yapılırken uzun ve yorucu yaklaşımı düşünmekte fayda var.) 

24.08.2023

İlk gün, gece karanlığı, uyku sersemliği ve bölgeyi iyi bilmiyor olmamızla beraber üstüne bir de rehber kitapta yeterince açıklayıcı bir tarif olmaması sebebiyle Çobankırı yerine farklı bir dağa doğru yükseldiğimizi ancak gün ağarınca anlayabildik. Oysa ki yaklaştığımız dağın Çobankırı olduğundan emindik. Tekrar alçalıp araçla doğru konuma ulaştıktan sonra yeterince vakit kaybetmiş olduk. Artık hedefimiz rota tabanına ulaşmak, birkaç ip boyu tırmanarak rota hakkında fikir edinmek, tırmanış malzemelerimizi rota üzerinde bırakıp sonraki günkü yorucu ve uzun yaklaşımı kolaylaştırmak oldu.  

26.08.2023:

Saat 03.30 için kurduğumuz alarmı duymayınca uyanmamız 04.10’da oldu. Hızlı bir kahvaltı ve hazırlığın ardından yarım saatte evden çıktık ve araç ile ulaşacağımız son noktaya geldikten sonra 5.20’de serin ve rüzgarlı bir havada yürüyüşe başladık.

İki buçuk saatlik yürüyüşün ardından 07.50’de rota tabanına ulaştık.

Rotanın uzunluğu, gün boyunca maruz kalacağımız yakıcı güneş ve muhtemel bir gecelemeyi düşünerek yanımıza aldığımız suyun fazlalığından dolayı ilk ip boyları artçı için oldukça zorlu oldu. 

1’inci ip boyu: İlk ip boyunu ben lider tırmandım. Soldaki büyük kulvarın biraz sağında kalan çatlak sistemlerinden yükselerek sette istasyon kuruldu. Ardından sette 5 metre kadar sağa geçilerek istasyon ağaca taşındı. Bu ip boyunda hafif derecede çürüklük var. (VI-); 60 m.

2’nci ip boyu: Bu ip boyunda Serdal lider gitti. Sağa doğru devam eden çatlak hattında ilerleyerek dikliğin azaldığı kısımda dikey olarak yükselerek ve kolay hatlar takip edilerek setin sağında istasyon kurdu. (VI-); 50 m.

3’üncü ip boyu: Bu ip boyunda tekrar ben lider giderken yarım ay balkonu hedefleyerek tırmandım ve balkonun alt kısmından sağa doğru yükselen çatlak sistemlerinden devam ederek setli kısmın devamında 3 sikkeli istasyona ulaştım. İlk ip boylarıyla birlikte buraya kadar rotanın muhtemelen solunda kalarak tırmandık ve alt istasyondaki sikkeleri görememiş olabiliriz. (VI-); 50 metre.

4’üncü ip boyu: Bu uzun ip boyunda sıra yine Serdal’daydı ve istasyonun sağına doğru 3-4 metre kadar (sikke var) yükseldikten sonra devamında kolay yatık yüzeyde hafif sola doğru devam etti (Bu bölümde yine sikke var). En sağdaki çok büyük negatif bloğun hemen solunda yer alan daha küçük olan negatif blok altındaki kovuğun tabanındaki sete varılınca soldan yükselerek yüzey üzerinde ilerledi. (Solda sikke var.) Biraz emniyetsiz olan yüzeyde soldan sağa doğru ilerleyerek kovuğa vardı ve burada 3 sikkeli istasyona ulaşıldı. (VI); 55 metre.

5’inci ip boyu: Liderlik sırası bendeydi. Kovuktan yüzey tırmanışı ile yükseldim. (Negatif bloğa kadar iki sikke var.) Devamında emniyet açısından güzel olan ince çatlak takip edilerek negatif bölüme vardım. Bu kısımda zayıf ayak ve zor hamleler ile negatif etabı geçerek (yapaylandı) devamında emniyet imkanı iyi olan sağlam çatlak hattını takip ettim. Sağda kalan büyük bacanın altındaki sette 2 sikkeli istasyona vardıktan sonra Serdal da yanıma geldi. (VII); 40 metre.

6’ncı ip boyu: Sola doğru devam eden kolay baca içerisinden yükselerek 15 metre sonra sete varan Serdal, sette sağa doğru yükselerek 15-20 metre olan dik yüzeyin tabanına kadar kolay tırmanış ile ilerledi. Yüzeye girdikten sonra dik yükselerek ve emniyetsiz zor etapları (küçük boy emniyetler malzemeleri kullanılır) geçti ve devamında sağda kalan setlere doğru ilerleyerek 3 sikkeli istasyona vardı. (VII); 55 metre.

Not: İstasyondan direk devam eden çatlak hattı yanıltıcı olabilir. Muhtemelen önceki ekipler ya da ilk çıkışı yapan ekip tarafından bu hattın denendiğini ve 4-5 metre sonra bulunan sikkeden iniş yaptıklarını düşünüyoruz.

7’nci ip boyu: Sağdaki sarı negatif bloğun solundaki çatlak hattını hedefleyerek oldukça zor hamlelerle sağa doğru yüzeyde yükseldim. (Çatlak hattına kadar olan yüzeyde 2 adet sikke var). Çatlak hattına bağlanıldıktan sonra emniyet imkanı güzel olan sarı yüzeyde (hafif çürüklük var) çatlak boyunca dikey yükselerek yaklaşık 40. metrede bulunan sikkeden sonra sola doğru ilerleyerek kovukta bulunan 3 sikkeli istasyona vardım. (VII); 45 metre.

8’inci ip boyu: Serdal, kovuğun üzerinden devam eden dik çatlak hattı ile yükselerek 15-20 metre sonra daha kolay yüzeylerde ilerledi ve çürük sarı yüzeyin sağındaki büyük kovukta 3 sikkeli istasyona ulaştı. (VI-); 45 metre.

9’uncu ip boyu: Kovuğun solunda kalan sarı çürük yüzeye doğru alçaldım ve sarı yüzeyde yükselerek önce solda kalacak şekilde ardışık olarak bulunan 2 sikkeye doğru, sonrasında ise sağda kalan kovuğa doğru oldukça çürük etapta yükseldim (Kovuğun içerisi emniyet açısından çok zayıf ve çürüklüğün oldukça fazla olduğu tırmanış olarak da kolay olmayan tehlikeli bir etap).  Devamında emniyet imkanı olan fakat çürük çatlak hattına bağlandım. Ardından önce ilk kule ardından daha solda kalan ikinci kuleye doğru daha kolay dikey etaplarda ilerleyerek ikinci kulenin tepesinde bulunan setteki 3 sikkeli istasyona vardım (Bu ip boyunda çürüklüğün yoğun olduğu kısımlar yapay ile geçildi ancak yapaylamak da kısıtlı ve tehlikeli!)  (VII); 45 metre.

10’uncu ip boyu: Benim bir önceki ip boyunda yaptığımı bu sefer Serdal yaptı ve sola doğru 2 metre kadar alçaldı ve ardından yüzeyde sola yan geçiş yapılarak yaklaşık 3 metre solda kalan sete ulaştı. Buradan dikey olarak devam eden sağlam ve emniyet imkanı iyi olan çatlak hattını tırmandı (Girişte sikke var.). 20-25 metre dik ve yer yer zor olan etapları karanlıkta geçerek sette 3 sikkeli istasyona vardık. (Bu ip boyu karanlıkta tırmanıldı.) (VII); 45 metre.

11’inci ip boyu: Bu ip boyuna da Serdal devam etti ve önce 1-2 metre sola doğru geçti, ardından dikey olarak kolay etaplar boyunca tırmandı. (V+); 60 metre.

11 ip boyunun ardından bir ip boyu kadar yürüyüş ile saat 22.20 gibi zirveye vardık.

Sarı Mehmetler’e varabilmek için gece karanlığında zor etapları geçerek uzun bir yürüyüş yapsak da sabahı beklemek zorunda kaldık. Zorlu ve soğuk bir gecenin ardından gün doğduktan sonra 07.30’da sarımehmetlere ulaşıldı.

Not: Rota yaklaşımının yıpratıcılığını düşünerek faaliyet planlamasının buna göre yapılmasında ciddi fayda var.

Not: 9. İp boyundaki çürüklük ve emniyetsizlik ciddi riskler içeriyor.

Bu rota 2009 yılında İtalyan ekip Plinio Botterini, Massimo Sacchi ve Marco Sterni tarafından açıldı, daha sonra Ukraynalı bir ekip tarafından ilk tekrarı yapıldı ve biz rotanın ilk çıkışını yapan Türk ekip olduk.

Ekip: Serdal TELEVİ, Abdullah Benna SARIN

Yazan: Abdullah Benna Sarın

İletişim: a.benna [et] gmail [nokta] com