Antalya’da kışın gelmesini, kaya tırmanış sezonunun gelmesinden bağımsız olarak bir şey için daha beklediğimizi söyleyebilirim: Çok güzel kulvar-mix tırmanış imkânı sunan dağların keyfini çıkarmak. Bu yüzden daha kar yağışı başlamadan Cemal Abi’nin (Zerepcan) tabir-i caizse başının etini yemeye başladım.
Ve sonunda 12 Şubat gibi Tunç Dağı’nda güzel bir tırmanış gerçekleştirmiştik fakat kış bitmeden bir şeyler daha denemek istiyorduk. Mevlüt de (Ayana) arayıp, ‘abi kış bitmeden bir şeyler yapalım’ deyince rota aramaya koyulduk. Tahtalı, Kartal, Alabelen gibi dağlarda farklı rotaları araştırmaya başladıktan sonra havaların çok sıcak gidip kar durumunun çok iyi olmaması sebebiyle tekrar Tunç Dağı’na gitmeye karar vermiştik ki doğa bize bir sürpriz yaptı.
16 Mart günü faaliyet yapmak üzere 5 kişilik bir ekiple Tunç Dağı’na hareket etmiştik ancak daha önce kar durumunun çok zayıf olduğunu bildiğimiz Alabelen Dağı’nın yanından geçerken, hafta başında şehre yağmur olarak düşen yağışın güzel kar yaptığını fark ettik. Arabamızı çektik ve dağı incelemeye koyulduk. Sonrasında ise güzel bir hattı aşağıdan gözümüze kestirdik.
Yaptığımız araştırmalarda bu yüzden teknik etap içeren hiçbir çıkışa rastlamadık. Sadece 2018 yılında daha batı tarafında ve diğer yamaçta Tunç Fındık ve Cemal Abi’nin bir rotası bulunuyor. Bu da bizim için ekstra motive edici oldu.
Kar durumunu hala net bilmediğimiz için planımız şuydu: Dağa yaklaşalım hatta biraz kulvar altına kadar gidelim, iyiyse devam edelim, kötüyse Tunç’a dönüp Derin Doruk rotasına girelim. Ben, Cemal abi ve Mevlüt hedeflediğimiz rotaya gireceğiz, Abdurrahman (Kara) ve Koray (Kaya) da Şeytan Rotası’ndan hareket edecekler (daha solda kalan yürüyüş rotası) ve zirve hattında buluşacağız.
Bu planla Feslikan Yaylası üzerinden Moryer Yaylası’na giden ara bir yol bulduk ve dağa biraz daha yaklaştık. Aktif olmayan bir taş ocağının yanından, yaklaşık 1600 metrelerden, çantalarımızı sırtlanıp yola koyulduk ki karın ilk andan itibaren sertliğini görünce kararımızı vermiştik. Kramponları giyelim, devam ediyoruz.
Harekete başladığımızda saat sabah 10.00 civarıydı ve kulvarın girişine yarım saatlik bir yürüyüşle vardık. Uygun bir yerde hemen kramponlarımızı, bir süre sonra da kemerlerimizi giydik çünkü kulvar ilk andan itibaren 50-55 derecenin üstüne çıkmaya başlamıştı.
Özellikle eğimin arttığı yerleri tercih edip hem sınırlarımızı zorlamak ve rotayı keyifli hale getirmek istedik, hem de karın daha sert olduğu kısımlara yöneldik. Genelde Cemal Abi ile dönüşümlü lider giderek iz açtık. Özellikle 2000 metreyi geçtiğimiz anda eğimin daha da artması sebebiyle, ipi de ben taşıdığım için emniyet malzemelerinin de bir kısmını alarak ben öne geçtim.
Kulvarın son 100 metresinde ise normalde sağdan açık ve geniş kulvardan ilerleyebilirdik fakat sola kaçıp mix etaba girmeyi tercih ettik. Burada da ip açarak ilerlememiz artık mecburi oldu çünkü olası bir düşüş çok büyük bir kazaya yol açabilirdi.
Ekibimizin en deneyimlisi Cemal Abi’ydi ve genelde bu durumlarda liderliği ona bırakırdık ama bu sefer neler yapabileceğimi görmek adına ben lider gitmek istediğimi söyledim o da sağ olsun destekledi. Malzemeleri aldıktan sonra zayıf ve her an kırılmaya müsait kayalardan seyrek de olsa emniyet alarak yaklaşık 30-35 metrelik pasajı geçtim ve sol sırta bağlanıp, istasyon oluşturup Cemal Abi ve Mevlüt’ü yanıma aldım.
Buradan sonra ufak bir yan geçiş ile artık tamamen sırt hattına bağlandık. Bu esnada Apo ve Koray da neredeyse gelmişlerdi. Buraya kadar yaklaşık 2.5 saatte neredeyse hiç mola vermeden gelmiştik. Sonunda güzel bir kahvaltıyı ve kahveyi hak ettik. Zirveye gidip gitmeme arasında tereddüt ettik ancak hem yukarıdan farklı yüzleri inceleyip yeni rotalar keşfedebilmek hem de manzaranın tadını çıkarmak için zirveye kadar yürüdük.
Fotoğraflarımızı çektikten sonra inişe geçtik yaklaşık 45-50 dakikada arabaların yanına vardık. Sonrasında ise yine 45 dakikada evlerimize gelmiştik.
Antalya’nın en güzel yanı: Evden çıkıp planladığınız herhangi bir sertlikte faaliyet yapıp akşam yemeğine evinize dönmüş olmak.
Rotanın adını bir süre tartıştıktan hatta ChatGPT’nin bile fikrini aldıktan sonra, kendini genç hisseden 3 farklı jenerasyonun faaliyeti olduğu için Gençlik Kervanı koymaya karar verdik.
Rota: Alabelen (Eren) Dağı Kuzey Yüzü-Gençlik Kervanı Rotası
Yer: Antalya Konyaaltı Moryer Yaylası, Yörük Mahallesi
Çıkış Tarihi: 16 Mart 2024
Rota Uzunluğu: Toplamda 750 Metre, Kulvar girişinden itibaren 550 metre, teknik etap 400 metre
Genel Zorluk: M3, Ortalama 55-60, Max 65-70 derece eğim
Kullanılan ekipmanlar: Çift teknik kazma, emniyet kemeri, buz tırmanışına uygun krampon, birkaç adet küçük- orta yaylı takoz, perlonbant.
Not: Ekip olarak tercihen ya da kar durumuna bağlı olarak 1850 metreden itibaren ip açarak ve emniyet alarak ilerlemekte fayda olabilir fakat bazı kısımlar yeni yağan karın etkisiyle biraz batak olduğu ve kendimizi iyi hissettiğimiz için bu bölümlerde ip açmamıza gerek kalmadı.
İletişim:
Osman Bahar
bahar.osman[et]gmail[nokta]com