Yılmaz Sevgül, Serkan Küçük, Kağan Kutsal ve Ercan Özel’den yine yeni bir geleneksel rota: Nehirlere Özgürlük. Ekip Sinema Perdesi üzerinde bulunan bu yeni rotanın ilk çıkışını 2010 Mart ayında yapmış. Rota detaylarını Yılmaz Sevgül anlatıyor. Merakla okumanız dileğiyle…
Bundan 10 ay önce Güray Ekici’yle açtığımız Kozmik Rotası’ndan sonra gözümüzü sağ taraftaki geniş pozitif slab yüzeye dikmiştik. Boltlu rotanın sağ tarafında kalan bu yüzeyi incelediğimizde açıkçası karamsarlığa düşmüştük. Birden fazla yerde uzun mesafeler boyunca ara emniyet noktası alınamıyor olması, bizde bu işi yapıp yapamayacağımız konusunda tereddütler yaratmıştı. Eğer fiziksel ve psikolojik olarak kendimizi bu tırmanışa az da olsa hazırlarsak yapacağımıza inanıyorduk. Araya Everest tırmanışı ve tırmanıştan sonra kanyoning faaliyeti esnasında sol kasığımı yırtmam ve ameliyat olmam bu tırmanışın bu günlere kadar aksamasına neden oldu. Aslında ameliyatı yapan doktorum 6 ay boyunca değil böyle bir tırmanış yapmamı, sıradan egzersizleri bile yasaklamıştı. 4 ay boyunca hiçbir şey yapamadan sakatlık durumumun düzelmesini bekledim. Bu dinlenme fiziksel durumumu biraz etkilese de kısa sürede hafif antrenmanlarla toparlanıp eski kaya tırmanış seviyemi az da olsa yakalayabildim.
Bu tırmanışı Güray’la yapmayı planlıyorduk. Güray’ın tırmanacağımız gün çok önemli işinin çıkması tırmanışı daha genç dağcı arkadaşlarımız olan Serkan Küçük, Kağan Kutsal, ve Ercan Özel’le birlikte yaptık.
Slab pozitif yüzeyde uzun mesafe ara emniyet noktası alamadan tırmanmak için öncesinde bu tür yüzeylere benzer yerlerde defalarca kez antrenman yapmak ya da güvenli tırmanışlar yapmak çok önemli. Özelikle bu tür yüzeylerde hiç tırmanmamış tırmanıcılara faaliyet öncesinde Sinema Perdesi’ndeki spor alpin tarzdaki Kuzey Rotası’na girmelerini öneririm. Bu rotayı bitirdikten sonra diğer slab yüzeylerdeki geleneksel rotalara girmeleri tecrübe kazandıkları için daha rahat olacaktır.
Nasıl Ulaşılır?
Antalya’nın batısında dağların içine doğru giden Altınyaka yolu takip edilir. 10km kadar sonra Gedeller Köyü’ne ulaşılır. Altınyaka yolundan sola doğru giren toprak yol 2 km. kadar takip edilerek yol kenarında ağaç üzerinden akan doğal su kaynağının yanında arabadan inilir. Su kaynağının solundan giden patikada 15 dakika yürüdükten sonra Sivridağ çadırlı kamp alanına ulaşılır. Kamp alnından Sivri dağın sol tarafındaki yüzeylere baktığınızda Sinema Perdesine benzeyen yüzeyi göreceksiniz.Sinema Perdesini görerek ormanın içinden batı yönünde yürüyerek 10-15 dk içinde tırmanılacak rotanın dibine ulaşılır.
Kamp alanında su yoktur. Yolun kenarındaki akan sudan bol miktarda su alınarak kampa gidilmeli. Haziran, temmuz, ağustos aylarında aşırı sıcaktan bölgede tırmanış yapmak zordur. Diğer dokuz ay boyunca tırmanış yapmak daha uygun olacaktır.
Rotanın Teknik Bilgisi:
Rotanın Yeri:
Antalya- Sivri Dağ-Sinema Perdesi
Rotanın Adı:
Nehirlere Özgürlük
Rotanın Uzunluğu:
160 m.
Rotanın Zorluğu:
VI+
Rota Tekniği:
Geleneksel
Tırmanış Ekibi:
Yılmaz SEVGÜL, Serkan KÜÇÜK, Kağan KUTSAL, Ercan ÖZEL
Tırmanış Tarihi:
12.03.2010
Hava - Yönü
Açık - Doğu
Kullanılan Malzeme:
2 adet 8.5 mm. 60 m. uzunluğunda dinamik ip, 10 adet ekspres takımı, 10 adet
çeşitli profil ve ebatlarda sikke, 1 adet stoper takımı, 7 adet çeşitli ebatlarda
yaylı sıkıştıraç (friend), 6 adet kilitli karabina, 6 adet HMS, 8 adet perlon bant
Rota Açıklaması:
Sinema Perdesi’nin en sağ köşesindeki yarım bacanın içinden girilerek başlayan rotadır.
1. İp boyu
Bu ip boyu başlangıçta bacanın sol tarafındaki yüzeyden daha rahat tırmanılıyor. Yüzeyin düzleştiği yerde yarım bacanın içindeki çatlaktan 6-7 m. bu ip boyuna göre daha zor tırmanılıyor. Çatlak bitiminden sonra tırmanış, yukarıda ve sağda olan ağaca kadar rahat devam ediyor. Ağaçtan ana istasyon alınıyor. Kaya yapısı bu ip bitiminin sonlarına doğru biraz çürük. Genelde orta boy takozlarla ara emniyet noktaları alınıyor. Uzunluk 50 m. Zorluk derecesi V+.
2. İp boy
Sol taraftaki geniş bacanın içinden, yukarıdaki kaya yüzeyinde oluşmuş belirgin su kanalının başlangıcına kadar, kolay ara emniyet noktaları alınarak tırmanılıyor. Su kanalının içinden ara emniyet noktası alınamadan 4-5 m. kadar tırmanılıyor. Kanalın bitiminde sola doğru giden kırık kayanın başlangıcındaki set üzerinde ana istasyon alınıyor. (Burada çakılı bırakılmış bir üniversal sikke var.) Ara emniyet noktaları takozlarla alınıyor. Kaya yapısı sağlam. Uzunluk 35 m. Zorluk derecesi VI.
3. İp boyu
Bu ip boyundan sonraki etaplarda slab ve çatlaksız yüzeylerde tırmanıldığından ara emniyet noktası çoğunlukla alınamıyor.
Set üzerinden hafif sol taraftaki kanal gibi yapının içine tırmanılıyor. Ana istasyondan 4-5 m. yukarıda sarı renkli bir sikke çakılarak bırakılmıştır. Sikkeden sonra hafif sola yukarıdaki balkonlar hedeflenerek tırmanılıyor. Balkonun altına kadar slab fakat tutamağı basamağı bol olan yüzeyde yaklaşık 14-15 m. ara emniyet noktası alınamadan tırmanılıyor. ( Emniyetsiz tırmanılan etabın zorluğu V. ) Balkonun altında önce orta boy stoperle daha sonrada 2 numara yaylı takozla ara emniyet noktası alınabiliyor. Yarım metre genişliği olan ilk balkon geçiliyor. Balkonun üstünde Küçükkaya babasından ve üsteki çatlaktan küçük boy stoperle ara emniyet noktası alınıyor. Yine küçük bir balkon geçildikten sonra 7-8 m. ara emniyet noktası alınamadan sol taraftaki yeşil küçük sete doğru tüm rotanın en zor yerlerinden birisi yan geçişle tırmanılıyor. ( Yan geçiş zorluğu VI+. ) Setin üzerinde bulunan çatlaktan sikke ve yaylı takozla ana istasyon alınıyor. Kaya yapısı sağlam. Uzunluk 35 m. Zorluk derecesi V, VI+.
4.İp boyu
Setin üstünde 8-9 metreye yakın yine slab yüzeyde ara emniyet noktası alınamadan, bize göre zorluk bakımından ikinci olan etap tırmanılıyor. ( Zorluk derecesi VI+. ) Kapalı olan bir çatlağa küçük V-profil sikke yarıya kadar çakılarak ara emniyet noktası alınmıştır. Bu sikkenin yaklaşık 2 m. üstünde ve sağda kalan kum saatinden daha sağlam ara emniyet noktası alınıyor. Yukarıdaki küçük balkonun altı hedeflenerek tırmanılıyor. Balkon altında stoperle, balkon üstünde ise çatlağa sıkıştırılmış bol düğümlü ip, stoper ve kum saatiyle peş peşe ara emniyet noktaları alınabiliyor. Slab fakat daha pozitif yüzeyde yaklaşık 15 m. kadar büyük balkonun tam dibindeki büyük selvi ağacı hedeflenerek tırmanılıyor. Kaya yapısı sağlam. Uzunluk 35 m. Zorluk derecesi VI+, VI.
İniş:
Tırmanılan rotanın bitimindeki ağaçtan, sol tarafta ve aşağıda olan Kuzey Rotası’nın bitimindeki küçük selvi ağacına inilir. Buradan da boltlar ve boltlu iniş istasyonları takip edilerek aşağıya kadar 3 kez iniş yapılır.
Yılmaz Sevgül
İletişim:ysevgul [at] yahoo.com