Bölgenin tanımı:
Bölgeyi kısaca anlatmak gerekirse 50 ila 100 metre yüksekliğe ulaşan iki ana kaya bloğundan oluşuyor. Bu kaya bloklarında Geleneksel tırmanış, tope rope tırmanış ve eğer boltlanabilirse de boltlu rotalarda tırmanış yapılabilecek sayısız seçenek bulunuyor. Şimdilik hiç boltlu rota yok, o yüzden bölgede geleneksel tarzda tırmanışlar yapmayı planlıyoruz. Hikayemiz, bizim de yeni yeni keşfetmeye çalıştığımız bu tırmanış bölgesindeki gözümüze kestirdiğimiz ve ilk çıkışını yaptığımız, adına da “Döke Saça” dediğimiz rotada geçiyor.
Rota Künyesi
Rotanın ismi: Dökesaça
Bölgesi: Muğla, Bodrum-Torba mevkii
Rota uzunluğu: 60 m.
Toplam ip boyu: 2 ip
Stil (Geleneksel, Alpin Spor, Kar-Buz): Geleneksel
Genel zorluk derecesi: V,V+
İlk çıkış mı: Evet
Yaz tırmanışı /Kış tırmanışı: Yaz
Çıkış tarihi: 09.10.2019
Ekip: Kemal Dumanlar, Nilgün Dumanlar
Tırmanış süresi: Rota tabanından 2 saat
Kullanılan teknik malzemeler: 1 Takoz seti, 1 tıkaç seti, 10 Ekspress, 5 Kilitli karabina, 2 Hms, 2 Atc, uzun ve kısa perlon bantlar, 1 nutkey, 50 metre tek ip.
Hava durumu (rüzgârın şiddeti, hava sıcaklığı, bulut v.s.): Hava açık
Ulaşım Bilgileri: Tırmanış alanına ulaşmak için ilk önce Bodrum Torba’da yeni yapılan garaj inşaatının arkasındaki tepelerin yamacından paralel uzanan toprak yola sapıyoruz. Zaten Torba’ya geldiğinizde kayalık alan görüş alanınıza giriyor, bu toprak yoldan kayalık alana doğru 10 dakika kadar araç ile ilerliyoruz. Bir süre sonra toprak yol giderek daralıyor ve bir dere yatağı ile kesişiyor, artık araç ile ilerlenemeyecek bir noktaya geliniyor. Burada aracı bıraktıktan sonra yürüyüş başlıyor. Kayalıklara doğru giden yüksek çam ağaçlarının altından ilerleyen ve yürümesi çok keyif veren bir patikadan yarım saatlik bir yürüyüş sonunda kayalık alana ulaşıyorsunuz.
Torba toprak yol sapağı: 37.062458, 27.464050
Yürüyüş Yolunun başladığı nokta: 37.068090, 27.451427
Kayalık alan koordinatı: 37.069058, 27.445419
Rotanın tanımı (tüm ip boyları için ayrı ayrı):
1. ip boyu: Kaya yapısı yer yer çürük. Ara emniyet noktası bol V dereceyi geçmeyen etaplarla 40 metre kadar yükseliyor. Rotayı ilk tırmananlar olduğumuz için rotada çok fazla dikenli ot, çalı vb bulunuyordu bunlar bizi biraz uğraştırdı. İstasyon kurmak için 40 metrelik tırmanışın sonunda, iki kişinin rahatlıkla oturabileceği küçük bir set var. Aynı zamanda burası rotanın kilidi. Setteki, çatlaklardan ve kum saatlerinden faydalanarak kolay bir şekilde istasyon kurulabiliyor.
2.ip boyu: İlk 5 metre biraz sıkıntılı, oldukça rahat olan istasyon noktamızın devamı düz slap kayalarla çevrili ve hafif negatif başlıyor, tırmanılabilir ama zorlamak istemiyoruz. Boşluk hissinin fazla olduğu bir yan geçiş yaparak devam etmek daha kolayımıza geliyor. Yan geçiş ve sonrasındaki etap V, VI derecelik hamleler ile 15- 20 metre kadar daha devam ediyor. Neyse ki ilk ip boyunda kendini hissettiren çürük kaya yapısı ikinci ip boyu ile sağlam bir yapıya dönüşüyor ve rotanın bu zor kısımlarını geçmekte bize kolaylık sağlıyor. Zirvede ikinci ve son istasyon için uygun düzlük mevcut burada rahatlıkla ve hızlı bir şekilde istasyonunuzu kurup partnerinizi yanınıza alabiliyorsunuz.
İniş: Arka taraftan yürünerek 15 - 20 dakikada tekrar rotanın başlangıcına inilebiliyor.
Kemal Dumanlar
Bodrum 2019
İletişim
kemaldumanlar[et]gmail[nokta]com
0533 261 64 30