Marmolada_Banner.jpg

Uzun zamandır Kocadölek’ten geçerken Güvercinlik Kuzey Kule’de gözüme çarpan güzel bir hattı Apo’yla (Abdullah Benna Sarın) konuştum. Temmuz ayının sonunda ikimizin de programının uyuşmasıyla denemeye karar verdik.

Hat, Güvercinlik Kuzey Kulesi Batı Yüzü’ndeki ünlü ve sert “Come To Dervish” ve “Le Triangle D’ete” rotalarının solunda, yüzün ortasındaki bariz mağaranın sağında kalan, ortasında çok güzel bir dihedral yükselen baca – çatlak hattı. 

Tunç Fındık’ın son Aladağlar kitabında yer alan “Musof 1992” rotasıyla çok yakın giden bir hat ancak rota hakkında kesin bir bilgi olmadığı için çizimi kitapta da belirtildiği gibi temsili olarak yapılmış. Çıkışını yaptığımız hat, “Musof 1992” ile “Le Triangle D’ete” rotalarının arasında kalıyor gibi gözükse de kesinliği olmadığı için çakışmış olma ihtimalimiz de var. 

Hattın tırmanışını yaptıktan sonra iki sene kadar “Musof 1992” rotasını açan Metin Musof ve Ivalo Perkov Pentchev ile temasa geçmeye çalıştık ancak hiçbir bilgiye ulaşamadık. İki senenin sonunda ise Aykut ile yaptığımız konuşma sonucu hatta yeni rota demeyi ve “Çakır – Sarın” ismini vermeyi uygun gördük. Yine de “Musof 1992” rotasındaki belirsizlik yüzünden burada yeni rota konusunda soru işaretini belirtmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte bize yardımcı olan Aykut Türem’e ayrıca teşekkür ederiz. 

Güzel ve sert bir hat oldu, tekrarını dört gözle beklemekteyiz ve tırmanacaklara şimdiden iyi tırmanışlar diliyoruz.

 

Rotanın Künyesi

Rotanın ismi: “Çakır-Sarın”

Bölgesi: Güvercinlik Kuzey Kulesi Batı Yüzü, Aladağlar

Rota uzunluğu (m): 515m

Toplam ip boyu: 11 ip boyu

Stil (Geleneksel/Alpin Spor/Kar-Buz): Geleneksel

Zorluk: VI, max. VII

İlk Çıkış mı: Evet

Çıkış Tarihi: 19.07.2017

Ekip: Mehmet Volkan Çakır

         Abdullah Benna Sarın

Teknik Rapor 

Rota, Kocadölek kamp yerinden de net olarak görülebilen, Batı Yüzü’ndeki bariz mağaranın sağından yükselip zirve kulesinin önündeki küçük kulenin altından sola geçiyor. Devamında ise kuzeyden Güvercinlik Kuzey Kulesi’ndeki Kuzey Yüzü ve Omzu Rotası ile birleşerek gidiyor. 

Rotaya girmek için Batı Yüzü’nün altına mağara hizasından yaklaşılır (kamp yerinden yaklaşık 1 saat). Mağaranın tam altında kalan dik etaptayken, bariz negatif yapıdaki siyah su oluğunun hemen solunda rampa-slab etap hedeflenir. Önce çarşakta yeterince yükselip, sonra sola doğru kolay ama oldukça çürük setli yapılardan devam edilmelidir. Geneli kolay ancak yer yer ufak zorluklar içeren etaptan sonra slab etabın hemen altındaki ufak sete yaklaşık 100 metre kadar serbest tırmanılarak varılır. (III derece) 

1.İp Boyu (35m, IV)

Mağaranın altında negatif görünümlü bariz siyah su oluğunun solundaki hafif sağa doğru devam eden rampa tırmanılır, sağlam ve pozitif yapıda ve emniyeti zayıf olan slab etap çıkılarak sete varılır. 

2.İp Boyu (20m, II)

Setten 20 metre sağa doğru kolay bir yürüyüşle set boyu büyük mağaranın tam altındaki hizaya kadar gidilir. 

3.İp Boyu (50m, V)

Setin üstündeki siyah su oluklu baca tırmanılarak başlanır, büyük mağaranın sağındaki bariz dihedralin başlangıcındaki kovuk hedeflenerek sağlam, ara emniyeti bol olan yer yer dik etaplar tırmanılır. 

4.İp Boyu (55m, VII)

Girişteki siyah negatif yüzey geçilerek dihedrale girilir ve bitiminde soldaki setlere kadar yükselen ip boyu, geneli homojen zorlukla (VII derece) devam ediyor. Dihedralin ortasından sonra tutuşlar zayıf ve açık, slab yüzeyler var. Çoğu yerde baca yapmaya imkan vermeyen açık tutuşlarla, krimplerle çatlağa sıkışarak ve yüzey kullanarak yükseliyor. Kaya oldukça sağlam, boşluk hissi fazla, zor ve keyifli bir tırmanış sunuyor. Emniyet genel olarak iyi, büyük boy aletler daha fazla çalışıyor. İp boyunun girişinde ve ortasında kum saatleri var. 

5.İp Boyu (55m, VI)

Setin üzerinden hafif sağa geçerek dihedralin devamındaki çatlak hattından yükselen ip boyu, setli yapılardan devam ederek geneli sağlam ve ara emniyeti bol olan, yer yer dik etaplardan oluşuyor. Öncü kulenin sağında kalan sette istasyon kurulur (istasyonda kum saati var). 

Not: Doğal hat buradan devam ederek önce öncü kuleye ardından da zirveye bağlanıyor. Biz rotaya girerken tüm hattı tamamlamayı hedeflemiştik ancak saatin biraz ilerlemiş olması, devamındaki zorluk ve emniyet açısından belirsizlikler sebebiyle bulunduğumuz setten sola doğru devam ederek sırt hattına bağlanmaya karar verdik. 

6-7. İp Boyu (120m, III)

Setten sola doğru öncü kulenin altından hafif alçalarak 60 metre kadar yan geçilir, öncü kulenin sol arkasına, yani dağın kuzey yüzüne varılır (bu etabı toplamda 120m kadar serbest geçtik). Buradan sonrası omuz rotasına bağlanarak devam ediyor. 

8.İp Boyu (50m, III+)

Kule ve soldaki sırtın oluşturduğu V çektikteki baca-kulvar sistemi tırmanılır. 

9.İp Boyu (50m, III+)

Büyük kulenin sırtının solunda kalan büyük kulvarda kolay yükselişle bele kadar tırmanılır. 

10.İp Boyu (40m, V+)

Sola doğru dik, sağlam yüzeyde V+ hamleyle yükseliyor ve sette bitiyor (geneli 4 derece). Girişte sikke var. 

11.İp Boyu (40m, VI)

Setin sağındaki baca sisteminden tırmanışla babaya varılıyor. Baba, zirveye bağlanan kulvar sisteminin başlangıcında ve orada istasyon alarak rota bitiriliyor. Sonrasında II-III derecelik kolay kulvardan çıkılarak zirveye bağlanıyor. 

İniş: Kuzey Yüzü ve Omzu Rotası’ndaki kaya babaları ve sikkelerden.

 

İletişim

volkanx[at]hotmailnoktacom

anoktabenna[at]gmailnoktacom