Eiger_Banner.jpg

1 Ağustos 2010 Pazar günü sevgili Tunç'la (Fındık) beraber yeni bir geleneksel rota tırmandık Geyve'de. Tüm Türkiye'nin sıcak ve nemden kavrulduğu bu hafta sonunda tırmanışa gelmek çok iyi bir seçenek değildi ancak sabah çok erken saatte tırmanışa başlayarak günü kurtardık diyebilirim.

Bir gün öncesinde Geyve tırmanış bölgesi yolu üzerinde, Umur Bey'e gelmeden hemen önce yolun sol tarafından bulunan kaya bloğunda 2 ip boyluk bir rota tırmandık Tunç ve arkadaşımız Burak Serter ile beraber. "Check it out" ismini verdiğimiz bu rotanın detaylarına Tunç Fındık'ın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Havanın gün boyunca çok nemli, sıcak ve bunaltıcı olması konusunda uygulamalı dersini almış tırmanıcılar olarak kamp yerinde herkes uyurken Tunç ve ben saat 05:30 da çadırlarımızdan çıktık.Saat 6 sularında Tunç ilk ip boyunu tırmanmaya başlamıştı. Rota hattı, Geyve sol ana bloğun hemen sağındaki kule benzeri yapının köşesini tırmanmakta. Her yeni geleneksel rotada özellikle dikkat edilmesi gereken ana husus burada da geçerli. Tekrar edecekler çürüklük hususunda ayrı özen göstersinler lütfen. Biz elimizden geldiğince temizlik yaptık tabiki ama yine de dikkatli olmakta yarar var.

Rota: Karıncayiyen
Ekip: Tunç Fındık, Aykut Türem
Tarih: 01 Ağustos 2010
Zorluk: VI / A0
Teknik Malzeme: 1 adet 70 m. tam tırmanış ipi, 1 tam set yaylı sıkıştıraç (SLCD / friend), 2 set Takoz (Stopper, Hex.), 15 adet değişik uzunluklarda ekspres set, perlonlar ve yardımcı ipler, kişisel iniş ve emniyet malzemeleri.

1. ip boyu: (33 metre , VI / A0)

İlk ip boyu, üzerinde bir ağaç bulunan bir çatlak hattı ile başlıyor. Ağaçtan sonra sola yukarıya doğru bir yay çizerek devam ediyor. Rotanın ve bu ip boyunun kilidi olan etap, 25. metrelerde. Kilit sol tarafı çürük olan bir dihehralin sağ yüzünü tırmanıyor ve ince bir çatlak hattını takip etmekte. A0 yapay derecesi alet yerleştirirken diğer aletlerden destek alındığı için verildi. Artçı olarak tırmanırken bu etabı serbest geçtim ve fiziksel hamlelerle VI+ civarında bir sertliği var.  Ancak lider geçerken aletleri sağlam yerleştirdiğinizden emin olun. Çok sol tarafa kaymanızı önermeyiz, hamleler kolaylaşsa dahi, çürüklük bir kazaya sebebiyet verebilir. Sonrasında rahat sette istasyon kurabilirsiniz.

2. ip boyu: (35 metre , VI)

2. ip boyu çatlak sistemini direk olarak tırmanmaya devam ediyor, fakat istasyondan yaklaşık bir 8-10 metre sonra sağda kalan burna geçip köşeyi dönmeyi tercih ettik, çünkü yukarı kısımlardan çatlağın içi çok temiz görünmedi bize. Bu ip boyunun hemen başlarında güzel! ses veren irice bloğu tutmanızı önermiyoruz. Artçı gelirken düşürmeye çalıştık ve yerinden oynamadı ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Zaten zorluk da bu bloğu kullanmadığınızda bu derecelere çıkıyor.

3. ip boyu: (30 metre , III)

2. ip boyundan sonra ulaştığımız setten sonra küçük zirve kulesinin arkasından dönerek zirveye ulaşıyorsunuz..

İniş:

Arkadan basit yüzeylerden alçalarak ve akabinde yürüyerek iniş yapabilirsiniz.

Aykut Türem / tirmanis.org @ 2010

İletişim: aykut.turem[at]tirmanis.org