MontBlanc_Banner.jpg

2017 kışında, tırmanış partnerim Mustafa(Yeşildal) nam-ı diğer bacanak ile Uludağ’da yaptığımız tırmanışlardan başka beraber tırmanma imkânı bulamamıştık.  Aradan geçen uzunca sayılabilecek zaman zarfında, Mustafa’nın ikinci çocuğunun dünyaya gelmesi ile babalık görevi ağır basmıştı. Bense kızımın biraz daha büyümesi ve eşimin desteği ile bir nebze daha fazla antrenmana zaman ayırabilir olmuştum. Ağustos ayında bir şekilde ortak bir zaman yaratarak Mustafa ile bir Aladağlar faaliyeti için sözleştik. 11 Ağustos 2017 Cuma akşamı, aşırı yoğun bir iş temposundan sıtkı sıyrılmış iki adam olarak, yine Aladağlara doğru direksiyon başındaydık. Bacanak ile makûs kaderimiz olan 850 km’lik devlet karayolunu, sürekli direksiyon değiştirerek, geyik çevirerek ve ayık kalmaya çabalayarak tükettik.

30'lu yaşlarının sonlarına yaklaşmış, aile ve iş ile ilgili sorumlulukları çokça artmış, aile babası bir dağcı olarak, neredeyse 20 yıla dayanan dağcılık ve tırmanış yaşantımda, beni en çok zorlayan şeylerin bu uzun yollar ya da kötü yaşam koşulları olduğunu söylemem doğru olmaz. Dağcılığın doğasında da bulunan mücadele dürtüsü sizi bu gibi fiziksel zorluklara karşı her zaman ayakta tutuyor. Bu işi gerçek manada seviyorsanız da kör topal yolunuza devam ediyorsunuz. Ancak, bugün geriye dönüp baktığımda şunu çok rahat söyleyebilirim ki, tüm dağcılık yaşantımda, bu zorlukların hiçbirisi, bana ülke dağcılığının son dönemde yaşadığı ahlaki çöküntü kadar zor gelmedi ve rahatsızlık vermedi.

Detaylarına girmek çok da anlamlı değil ancak tüm bu yaşananlara bir tepki olarak bu faaliyette tırmandığımız yeni rotamıza, dağa giderken yol boyu dinlediğimiz Yavuz Çetin’in efsane albümüne de ithafen “SATILIK” adını koyduk. Bacanak ile rotalara isim vermeyi çok sevmeyiz ama bu isim rotaya da ve olanlara da çok yakıştı.

“SATILIK”: Güvercinlik Kuzey Kulesi, Doğu Yüzü, Yeni Rota

Sabahın erken saatlerinde Salim Ağa'nın, Çukurbağ’daki evine vardık. Enfes bir kahvaltı sonrası, Salim Ağa'nın yeni dört çeker Toyota pikabı ile Emli Ormanı'na doğru yol almaya başladık. Orman yolunun bittiği noktadan bacanak ile yüklerimizi sırtlanarak Sıyırma'nın başına kamp atmayı planladığımız yere doğru harekete geçtik. Sulağankeler’den aşağıya hortum ile su çekmiş bir çoban arkadaş sayesinde, hedefimiz olan Güvercinlik Kulesi'nin hemen yakınında makul sayılabilecek bir düzlükte kampımızı hazırladık. Yaklaşık bir ay önce, 2017’nin Temmuz ayında Murat Büyükbıçakcı ile yaptığımız bir faaliyette, Sulağankeler’de kamptan incelediğim birkaç rotayı bacanak ile etüt ettik. Hiç birisi hoşumuza gitmedi, lakin Kaldı Kuzey çanağına yükselirken yanımızda kalan Güvercinlik Kuzey Kulesi'nin, Doğu yüzünü çok beğendik. Biraz çıplak göz, bir miktar da dürbün incelemesi sonunda olası bir doğal hatta karar kıldık.

13 Ağustos 2017 sabahı, bizim için çok geç sayılabilecek bir saatte, 08:30 sularında kamptan ayrıldık. Rotanın görece kısa olması ve yol yorgunluğunun örselediği bedenlerimiz, geç başlamak için bize bahane yarattı. Kısa sayılmayacak bir yürüyüş ile yaklaşık 1 saat içinde rotanın altına ulaştık. İlk ip boyunu serbest tırmandıktan sonra, gözümüze kestirdiğimiz giriş çatlağının altındaki sette istasyon alarak hazırlıklara başladık.

Rotanın Künyesi:

Rotanın ismi: Satılık

Bölgesi (Dağ ismi/Sektör): Aladağlar, Güvercinlik Kuzey Kulesi, Doğu Yüzü,

Rota uzunluğu (mt.):300 metre

Toplam ip boyu: 7 ip boyu

Genel zorluk derecesi: VI+/VII- maks.

Çıkış Tarihi: 13 Ağustos 2017

Ekip: Aykut Türem / Mustafa Yeşildal

Tırmanış süresi: 7 saat

Kullanılan teknik malzemeler: 2 X 7,9 mm yarım ip, 11 set YYKM, 1 set stopper, muhtelif sikke, karabinalar ve perlonlar

Rotanın tanımı (tüm ip boyları için ayrı ayrı):

1.İp:

Birinci ip boyunun hemen altındaki basit alanı serbest olarak geçtikten sonra, başlangıç olarak belli olan çatlak sisteminin altındaki sette ipe girdik. Görece sağlam iyi emniyet veren kayada 40 metre kadar devam ederek, dik ve hafif negatif kısa bir bacamsı çatlağın hemen altındaki sette istasyon aldık.

2 ip:

Bacamsı çatlak ile başlayan bu ip boyunda soldaki yüzeyde bulunan delikler ve çatlaklar hem emniyet hem de tırmanış için çok işe yarıyorlar. Bacamsı çatlağın içinde sıkışmış bir kaya var. Oldukça sağlam, yükseldikten sonra da bu da emniyet için kullanılanabilir. Sonrasında ip boyu büyük bir kanala bağlıyor, bu kanaldan devam etmeyin. Solda bulunan sırtın en kolay görünen yerinden, bir yandaki ve zirveye doğru giden ana çatlak hattına bağlanmanız gerekli. Bu sebeple en kolay geçiş veren yerde istasyon alabilirsiniz. Biz rota bulmaya çalışırken bu kanalda bir miktar yükseldik, sonrasında geri indik.

3.ip:

Sol taraftaki ana çatlak hattına geçiyorsunuz. Önce dik bir kulvar şeklinde başlıyor ve sona doğru dikleşerek, kilit ip boyunun hemen altındaki setlerde sonlanıyor. Son kısmı dışında zorluk gayet rahat ve kolay bir ip.

4.ip:

Yan yana 3 tane çatlak hattı var. En soldaki çatlak çok ciddi bir negatif. Dilerseniz direk onu tırmanıp, en yukarıya kadar dik bir hat olarak bağlayabilirsiniz. Ya da sağdaki çatlaklardan birisini tırmanmanız lazım. Biz en sağdaki çatlak ile girdik. Çünkü en iyi doğal emniyet bu çatlakta mevcut. YYKM’ler[1] ile emniyetli bir şekilde tırmanabilirsiniz. Çatlakta biraz yükseldikten sonra sola, ana çatlak/baca etabına geçiş yapıyorsunuz. Bu esnada yolunuzun üzerinde bir blok var. Çürük görünmekte. Buna dokunmadan geçmek için, Mustafa beni ipin gerginliği ile biraz alçalttı ve bloğun altındaki yüzeyden sola geçerek baca/çatlak etabına girdim.

Bu noktada ip desteği kullandığımız için A0 derecesi verdik. Bacanın içinde devam etmeden önce, sağlam bir sikke çakmak istedim. Ama kaza ile parmağıma vurdum ve yaraladım. Bu sebeple bu noktada ara istasyon aldık. 

Almadan yukarı kadar gidilebilir.[2]

5.ip:

Patlak parmak istasyonuna Mustafa’nın gelmesi ile parmağıma ilk yardım uyguladık. Mustafa bu ip boyunu artçı olarak gelirken, çürük bloğu indirmek için uğraştı. Blok oynuyor ama yerine sanıyoruz iyi sıkıştığı için düşmedi. Yine de her ihtimale karşı aşağıdaki sette bulunan istasyonu, olabildiğince sağ tarafa doğru kurun. 5. ip boyu, başlı başına bir başyapıt, bu zamana kadar Aladağlar'da tırmandığım en güzel ip boylarından birisi. Emniyet aletleri çok iyi. Baca, çatlak, off-width, dihedral, ip boyunda yok yok. Ama ben ipin en ortasından başlayıp, en tepesine devam eden, sol yüzeydeki çatlağın ekmeğini yedim. Çatlak tırmanışı konusunda tam bir uzman değilim ama çatlağı doğru kullandığınızda çok rahat edebilirsiniz. Ama çatlağın içinin çok pütürlü olması sebebiyle, uzun kollu kıyafetler giymek son derece faydalı olabilir. Ben kısa kollu idim ve kollarım harap oldu. İp boyunun ortasındaki setten sonra, sol yüzeydeki çatlak yerine, direk geniş bacamsı yapıyı da kullanabilirsiniz. Mustafa artçı olarak gelirken bu şekilde tırmandı. Ayrıca, ip boyunun ortasındaki setten sonra bir adet de bıçak sikke bıraktık.

6.ip:

Dihedralin tepesindeki babadan sonra, hemen batıda kalan kulvarı takip ederek basit setlere doğru devam ediyorsunuz. Sonrasında ip açmadan batı yönünde yan geçiyoruz.

7.ip:

Yan geçiş sonrasında ise kuzey yönündeki yatık kulvar hattına yöneliyoruz. Kulvar hattının sadece sonundaki 10 metre dik. Bu kısım için ipe giriyoruz. Kulvarın tepesindeki babada tüm teknik malzememizi bırakarak ipten çıkıyoruz. Bu noktadan sonra, zirveye kadar basit sırt hatları ve yüzeylerde ilerleyerek zirveye vardık. Ancak yine de dikkatli ilerlemekte fayda var. Hata kaldıracak etaplar değiller.

İniş:

Zirveden malzemelerimizi bıraktığımız noktaya kadar hızlıca iniyoruz. Buradan tek bir ip inişi ile aşağıdaki basit setlere varıyoruz. Doğuya yönelip, dihedral hattının tepesine ulaşmak için yan geçiyoruz. Yan geçişten sonra, inişin dikleştiği yerde bir tane sikke bırakıyoruz ve dihedralin üzerine ulaşıyoruz. Dihedralin üzerinde bir sikke ve perlondan bir tam inişle, aşağıdaki kulvar etabına ulaşıyoruz. Burada bir sikke daha bırakıyoruz ve bir tam iniş daha yapıyoruz. Bu noktada geldiğimiz kulvara yan geçmek yerine, direk aşağıya doğru iniyoruz. Ulaştığımız bir setten bir sikke daha çakarak, başladığımız noktaya inerek tırmanışı sonlandırıyoruz.

Bizden birkaç hafta sonra Abdullah Benna Sarın ve Güçlü Özen rotanın hızlı bir tekrarını yaptılar. Kendilerini ayrıca tebrik ediyorum. Teklif ettiğimiz zorluk derecelerinde onlar da hem fikirler. 

[1] YYKM: Yay Yüklemeli Kam Mekanizması. Spring Loaded Camming Device - SLCD. Türkçe literatürde yaylı sıkıştıraç olarak da geçen, ülkemizde en çok friend marka ismi ile bilinen emniyet aletleri. 

[2] Rotanın ilk tekrarını yapan Abdullah Benna Sarın ve Güçlü Özen, 4. ve 5. ip boylarını birleştirerek, bu etabı tek ip boyu olarak tamamladılar.