29 Şubat - 1 Mart hafta sonu kulübüm Ytüdak ile birlikte gelişim grubu üyelerine verilecek miks tırmanış eğitimi için Uludağ’a gidecektik. Öncesinde Sefa’ya (Börtücen) dağda olacağımızı söylemiş ve bize katılmak ister mi diye sormuştum, pazar günü aramıza katılabilecekti ve hemen tırmanış için sözleşmiştik. Sefa, geçtiğimiz sene yılbaşı arifesinde yine Ytüdaklılar olarak 8 kişilik ekiple yaptığımız faaliyette Yavuz ile denedikleri ama havanın kararması sebebiyle yarım bıraktıkları hattı tamamlama teklifi ile geldi. Cumartesi günü için ise Yusuf (Berk Bilgiç) ile bir rota planı oluşturmuştuk ancak bu sene kötü havalar peşimi bırakmıyordu ve yine kara bulutların takibi altındaydık. Fırtınalı bir cumartesi gününü çadırda uyuklayarak geçirmek zorunda kalmıştık. Fakat çadırın pollerini de unutmam sebebiyle ağız tadıyla kendi çadırımızda mahsur bile kalamıyorduk. Neyse ki kulüp arkadaşlarımız bizi kara kışa atmamış ve sahip çıkmışlardı. Her ne kadar Yusuf’la ayrı çadırlara düşsek de en azından ikimizin de içine kıvrılacak başımızı sokacak bir tentesi vardı. Koca gün tabiri yerindeyse göz gözü bile görmezken ve üzerine sarsıcı rüzgarlar suratımızı tokatlarken çadırda uyuklamak kaçınılmazdı.
Pazar günü ise durumlar tam tersine döndü. Düzelen hava ile keyifler yerindeydi, kamp alanında Sefa’nın gelmesini beklerken bir yandan da tırmanış malzemelerini hazırlıyordum. Esin (Şimşek), Sumru (Tamer) ve Ege (Kurt) ile de rotalar üzerine konuşuyorduk. Onlar da girecekleri rotaya karar vermeye çalışıyorlardı.
Saat 10.00 gibi Sefa kampa varınca kalabalık bir hasret giderme töreninin ardından göze kestirilmiş hattı denemek üzere yola koyulduk. Sefa ile yaklaşım sırasında rota hakkında detayları konuşarak ilerledik. Eğlenceli geçen tırmanış sonrasında sırta ulaştığımızda saat 17.00’ye geliyordu ve arkadaşlarımız dönüş için kampı toplamaya başlamışlardı. Biz de fazla oyalanmadan hazırlanıp inişe geçtik. Kamptan hazırlanmış olan çantalarımızı alarak telesiyeje yetişmek üzere kampı terk ettik.
Dönüş sırasında ise rotanın adını Ytüdak’ın kuruluş yılına ithafen “1982” koymaya karar verdik.
Rota Künyesi
Rotanın ismi: ‘’1982’’
Bölgesi: Keşiştepe, Özbay Kulesi
Rota uzunluğu (mt.): 145m
Toplam ip boyu: 3 ip boyu
Stil (Geleneksel/Alpin Spor/ Kar-Buz): Miks
Genel zorluk derecesi: M4, M5 maks.
İlk Çıkış mı: Evet
Çıkış Tarihi: 1.03.2020
Ekip: Sefa Börtücen
Mahmut Oflaz
Kullanılan teknik malzemeler: 60m ip çift ip, tam set YYKM*, tam set takoz, muhtelif sikkeler, endless ve perlonlar, teknik kazmalar, kramponlar ve kişisel emniyet ve koruyucu ekipmanları
İp Boyu Uzunluk Max. Zorluk
1.İp Boyu 45m M4
2.İp Boyu 30m M5
3.İp Boyu 70m M2
Rota Tarifi
Gireceğimiz hat “Hayvanları İncitme” ve “Omurga” rotaları arasında yer alan ve diyagonal yükselen bir hat idi. Sefa, Yavuz ile yapmış olduğu denemede bu ilk ip boyunu daha önce çıkmıştı. Bana kabaca hattı tarifinden ve beni motive etmesinden sonra malzemeleri kuşanıp tırmanmaya başladım.
1.İp Boyu ( 45 m, M4)
İlk ip boyu sağa çapraz yükselmekte ve ara emniyet imkanı mevcut. Yeterli sert karın ve buzun olmadığı bu sezon için ilk ip boyunun kilidi olarak nitelendireceğim etapta ayak bastığım yerin atması sonucu düştüm neyse ki yerleştirdiğim kazma tuttu ve sert bir oturuş olarak atlattım. Bu etaptan sonra sağ yukarıda görülen sete varınca istasyon alındı.
2.İp Boyu (30 m, M5)
Bu ip boyunu Sefa lider tırmandı. İpin ilk 10 metresi sağa doğru yan geçiş şeklinde ve bu yan geçiş rotanın kilidini oluşturmakta. Bu etapta bolca emniyet imkanı bulunuyor ancak çürük bir etap ve biraz boşluk hissi içeriyor. Bu etap geçildikten sonra ise kar kulvarına bağlanıyor etabın bittiği yerde ise istasyon alındı.
3.İp Boyu(70 m, M2)
Bu ip boyu ilk 30 m civarı sağa yan geçiş ve sonrasında ise kar kulvarından sırta bağlıyordu. Yan geçiş etabında emniyet imkanı mevcut. Kulvar etabında bakıdan kaynaklı oldukça sert kar mevcuttu. Bu da son kısmı oldukça zevkli hale getirdi. Rota sırt hattına bağlandığı yerde bitiyor.
İniş
Sırttan Özbay Kulesi'ne doğru yönelerek, rahat yerlerden Etik Ol rotasının başlangıcına oradan da çanağa ulaşabilirsiniz.
Sefa'ya bu hoş tırmanış faaliyeti ve bana aktarmış olduğu tecrübeler, kulübüm Ytüdak'a ise sunmuş olduğu imkanlar için sonsuz teşekkürler!
Tırmanışla kalın...
İletişim:
oflazmahmut[at]gmail[nokta]com
*YYKM: Yay Yüklemeli Kam Mekanizması. Spring Loaded Camming Device - SLCD. Türkçe literatürde yaylı sıkıştıraç olarak da geçen, ülkemizde en çok friend marka ismi ile bilinen emniyet aletleri