Antalya’da spor ve geleneksel tırmanışın dışında alternatif bir şeyler isteyenler için Tunç Dağı miks tırmanış fırsatı sunmakta. Antalya’da aynı anda her mevsimi yaşayabilmek dağcılık sporunu yapanlar için burayı cazip kılıyor. Tunç Dağı’na ulaşımın çok kolay, şehir merkezinden sadece bir saat uzaklıkta olması ve kış aylarında havanın yeterince soğuk olması, kış koşullarında tırmanış imkânı vermekte. Tırmanış 2-3 saatte bittiği için sonrasında Geyikbayırı’nda güzel havada kaya tırmanışı ya da Antalya’nın farklı yerlerinde geleneksel tırmanışlar yapmak mümkün. Tunç Dağı'nın hava durumu, en yakın zirve olan Bakırlıtepe'nin hava durumu aracılığı ile takip edilebilir.
Dağın genel özellikleri; kaya sağlam ancak zorluklar düşük, aynı gün içinde birkaç rota çıkılabilir. Kar kulvarlarının uzunluğu tabandan zirveye 400-500 metreyi buluyor. Rota, slab ve çatlak şeklindeki kaya etapları ile aralarında bulunan kar etaplarından oluşuyor. Kaya genellikle sağlam. Tunç Dağı benzer şekilde çok zor olmayan birçok kulvar, kaya ve sırt hattına sahip, kısa günübirlik tırmanışlar için ideal. Aşırı zorluklar yok. Kışın (Ocak-Şubat) çok kar olan bir bölge ve bu nedenle yaklaşım problem olabilir.
Rota Tanımı:İlk 300 metrelik kısmı 45 dereceden başlayıp 60-70 dereceye doğru devam eden sert kar kulvarı ( uygun hava şartlarında ve güneş doğmadan). Devamındaki 150 metre 3 ip boyu.
1.İp Boyu: 30 metre (IV-) ilk 10-15 metresi biraz daha dik (70-80 Derece) olmak üzere gittikçe yataylaşan miks etap.
2.İp Boyu: 60 metre (III) 60-70 derece eğimde, bazı kısımlarında küçük küçük buz bulunan, 60 metre uzunluğunda tırmanış imkanı veren etap. Yatık dihedralin olduğu yerde istasyon.
3.İp Boyu: 60 metre (III) Yatık dihedralın solundan direk yukarı doğru, 60-70 derece eğimde tırmanış imkânı veren hat. 3. İp boyunun sonunda Tunç Dağı zirve hattına giden sırta bağlanılıyor.
Rota Künyesi
Faaliyet tarihi:25/03/2018
Rotanın ismi: Teksas
Ekip: Can Güner, Abdullah Benna Sarın
Faaliyet süresi: 3 Saat
Alınan İrtifa: ~250 metre
Hava Durumu:Parçalı Bulutlu
Tırmanış mevsimi: İlk Bahar
Kullanılan teknik malzemeler: Çeşitli ebatlarda friend, sikke, takoz set, 60 metre çift ip, çekiç, 8 adet ekspres, 6 adet kilitli karabina.
Kamp alanı:Kamp kurmadık fakat rota başlangıcı Kar Çukuru Yaylası olduğu için kamp imkânı vardır. Su yaylada bulunmaktadır ayrıca yaz aylarında yerleşim vardır.
Ulaşım:Geyikbayırı'ndan Feslikan Yaylası’na giden yol takip edilir. Geyikbayırı’ndan sonra yaklaşık 30 km.
Havaalanından ulaşım : https://goo.gl/maps/Gk5BUaLdYgp
Yaz Tırmanışı / Kış Tırmanışı: Yaz Tırmanışı
Stil (Geleneksel, Alpin Spor, Kar-Buz): Miks
Bölgesi (Dağ ismi/Sektör):Tunç Dağı, Feslikan Yaylası -Antalya
Rota uzunluğu (mt.): 450
Genel zorluk derecesi: III
İlk Çıkış mı:(Evet / Hayır):Bu koşullarda muhtemelen ilk çıkış, ancak emin değiliz
İniş rotası:Rota bitiminde güney yönündeki kar kulvarından.
Can Güner
İletişim:
cangunerrr[at]gmail [nokta]com