Marmolada_Banner.jpg

 Özeleştiriyle başlayalım. Elimde yine geçen seneden kalan ve detaylarını paylaşmadığım bazı rotalar var. Sanırım bu konuda kendimi tekrar disipline etmem gerekiyor. Tırmanışa yeni başladığım dönemlerde kulüpten gelen disiplini benimsemiş olmama rağmen şu an gösterdiğim raporlama performansı pek normal değil. Ama şu bir gerçek ki ilk tırmanışa başladığım yıl içimde duyduğum heyecan ne ise şu an hissettiğim ondan azı değil. Olgunlaştıkça daha farklı bir tat veren bir heyecan.

 2016 yılının Haziran ayında Bursa’ ya yerleştim. Bursa’ dan bir tırmanıcı gözüyle biraz bahsetmek istiyorum. Buradan sonrası biraz övgü içerebilir. Burası ne kadar Uludağ ile özdeşleşmiş bir şehir de olsa tırmanış konusundaki artıları sadece Uludağ ile sınırlı değil. Miks tırmanış için hala Uludağ’ da potansiyel var ve dönemsel olarak muazzam koşullar yakalanabiliyor. Kaya tırmanışı için özellikle kışın tırmanış şansı veren Narlıdere gibi bir bölge var ve potansiyelinin büyük bir bölümü kullanılmıyor. Oylat, Geyve, Gölpazarı, Pelitözü gibi tırmanış bahçelerine günübirlik ulaşım mümkün. İznik ve Gelemiç gibi rota sayısı çok fazla olmasa da tırmanabileceğiniz yeni bölgeler mevcut. Karakayalar, Sivrihisar, Sarıkaya, Kaynaklar ve tabi ki Ballıkayalar yakın sayılabilecek konumdalar. Boulder için yerleri dağınık da olsa Uludağ’ da fazlasıyla kaya bulunuyor. Doğa yürüyüşleri için ise sınırlama yapmak mümkün değil. Hala ayak basılmamış birçok rota Uludağ üzerinde bulunabilir. Benim gibi tırmanışın farklı alanlarına ilgi duyan biriyseniz Bursa sizi oldukça tatmin edecektir. Artık kendimi lokal bir tırmanıcı gibi hissettiğim şu günlerde geçtiğimiz sene farklı zamanlarda Murat Gezer ve Serkan Ertem ile yaptığım tırmanışların detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

26.02.2017 – Wolfram Kulvarı Varyantı

Yine bir günübirlik ziyaret sırasında koşullar beklenenden oldukça uzaktı. Böyle durumlarda kolay veya daha fazla güneş aldığı için durumu görece daha iyi olan rotalarda tırmanarak günü değerlendiriyoruz. Bir önceki seneden wolfram kulvarının içerisinde sağ tarafta kalan kimsenin tırmanmadığını düşündüğüm bazı hatlar gözüme kestirmiştim. Sezonun ilerleyen kısmında da koşulların iyiye gideceğinden çok ümitli olmadığım için en kısa olanını denemeyi Serkan’ a teklif ettim. Sonuçta wolfram kulvarının sonunda M3 zorluğunda 25 m lik keyifli bir hat tırmanmış olduk. Wolfram kulvarı rotasına girip sonunda zorluğu arttırıp biraz daha miks etaplarda tırmanmak isteyenler için ideal.

 

01.04.2017 – Lokalize
Miks mevsimi bitmek üzere, hatta çoğu kişi için çoktan bitmişti. Fakat fazla buz bulamasak bile kramponun kayada çıkaracağı ses hala bize cazip geliyordu. Murat İstanbul’dan yola çıktı ve kamplı faaliyetimiz başlamış oldu. Hava çok sıcaktı ama telesiyejin çalışmaması bizim için daha yıkıcı olmuştu. Kamp yüküyle yürüyerek yukarı çıkıp günün yarısını harcamış olduk. Kalan vakit ve enerjimizi harcamak için ise kararımız görece kısa olan yine wolfram kulvarının içerisindeki hatlardan biri oldu. Bu hat 50 m. ve M3+ zorluğunda. Hamle sürekliliği olması nedeniyle keyifli bir rota olduğunu düşünüyorum. Özellikle daha erken mevsimlerde daha cazip olacaktır.

02.04.2017 – Lüksemburg
Kampa döndüğümüzde çadırımızın yanında bir çadır daha belirdiğini gördük. Tamamen tesadüf olarak geçtiğimiz sene Aykut ile tırmanırken tırmanışa gelmiş olan Murat Büyükbıçakçı ve Ata Türe yine kamptalar. Keyifli muhabbetlerin yanı sıra başka rotalarda birilerinin tırmanıyor olması her zaman beni mutlu etmiştir. Ertesi sabah iki ekip de rotaların yolunu tuttuk. Bizim hedefimiz diamond rotasının sağında kalan kaya yüzeylerinden başlayarak yukarıda belirgin olan bacamsı hattı tırmanmak. Girişde rota sağlam kayada keyifli bir tırmanış ile başlıyor. Sonraki bölümde 30 metre kadar bir kar kulvarı geçişi var. Kolay olan bu yüzey serbest olarak da geçilebilir. Bizi ip yönetiminin daha kolay olduğunu düşündüğümüz için 3 ip boyu olarak tırmandık. Rota girişinde ve rota sonunda kısa ve görece sert dry tooling hamleleri mevcut. Kaya keşiştepe geneline göre sağlam diyebilirim. Bazı kısa bölümlerde zorluk M4 seviyesine çıkıyor. Yine keyifli bir rota olduğunu düşünüyorum.

Rotanın ismi:

Lokalize

Lüksemburg

Wolfram kulvarı varyant

Bölgesi (Dağ ismi/Sektör):

Keşiştepe

Rota uzunluğu (mt.):

50 m.

110 m.

25m.

Toplam ip boyu:

1

3

1

Stil (Geleneksel, Alpin Spor, Kar-Buz):

Miks Tırmanış

Genel zorluk derecesi:

M3+

M4

M3

İlk Çıkış mı: (Evet / Hayır)

Evet

Çıkış Tarihi:

1.04.2017

2.04.2017

26.02.2017

Ekip:

Murat Gezer
Sefa Börtücen

Murat Gezer
Sefa Börtücen

Sefa Börtücen
Serkan Ertem

Rotanın tanımı:

1. İp

50m. M3 +

30 m. M4

25 m. M3

2. İp

 

40 m. II

 

3. İp

 

40 m. M3+

 

Kullanılan Malzemeler:

2 x çift dry tırmanış ipi, 1 set YYKM*,
1 set stoper, teknik kazma ve kramponlar, muhtelif sikkeler, perlonlar vb.

Tek dry tırmanış ipi, 1 set YYKM*,
1 set stoper, teknik kazma ve kramponlar, muhtelif sikkeler,
perlonlar vb.

*YYKM: Yay Yüklemeli Kam Mekanizması. Spring Loaded Camming Device - SLCD. Türkçe literatürde yaylı sıkıştıraç olarak da geçen, ülkemizde en çok friend marka ismi ile bilinen emniyet aletleri.