Denizden çıkıp kafamı kaldırdığım her seferinde göz göze geldiğim koca mağarayı ve devasa kayalığı fark etmek çok zor olmadı. Buna rağmen Ankara'nın kasvetinden kurtulup buraya vakit ayırmak ancak 2013 yazında mümkün olmuştu. Keşiften sonra, ve yaklaşık bir yıl önce başladığımız prosedür kısmı bir çok kişinin hevesi ve çabasıyla tamamlandı. Belediye desteğini de aldıktan sonra, gerisi emekçi tırmanıcılara kalmıştı...
Ben prosedür kısmıyla ilgilenirken, bölgenin ikinci lokali Emre Baran, Zorbey Aktuyun'e bölgeden bahsetmiş ve fotoğrafları göstermişti. Bundan sonra ise bize plan yapmak kalmıştı.
Malzemeler alınır alınmaz Emre ile birlikte ilk otobüsle Alanya'ya gittik. Zorbey gelene kadar patika ve kaya diplerinin temizliğiyle uğraştık. Zorbey'in gelmesiyle matkap sesi yankılanmaya başlamıştı! İlk günler nasıl geçti anlayamadık. 5. günün sonunda ancak tırmanma fırsatı bulabildik.
Sonraki günler işler doğal olarak yavaşladı. Mağarada rota açmak inanılmaz yıpratıcıydı. Biz elimizden geldiğince işleri kolaylaştırmaya çalışsak da zor kısmı Zorbey yapıyordu. Mağara geniş tavanından dolayı çok boyutlu, baş döndürücü bir yapıya sahipti. Eğimi, koloneti, sarkıtı bir de yapıştırma boltu buna eklenince işler iyice zorlaşmıştı. Sonunda 10 günde toplam 10 rota açabilmiştik. Artık tırmanmak gerekiyordu.
Ve İlk çıkışlar!
Mağaranın, Kaynaklar'ı andıran dış yüzeyinde Zorbey ile beraber açtığımız rotaları o kadar yorgunluğa rağmen inanılmaz bir keyifle tırmandık. İçeride ise mağaranın klasiklerinden biri olmaya aday Piç Muz'u (7a) gönderdik. Daha sonra, Keykubat (7c)'ı 3. denemede Emre ile sırayla tırmandık. Bu rotanın anlamı benim için biraz daha farklı oldu. Geç gelen ilk dokuz! Alanya'ya kısmetmiş... Aynı günün sonunda Zorbey Piç Muz'la aynı girip tavanı geçen King Kong'u (8a) tırmandı.
Tüm bunları yaparken, bu kadar çabanın, emeğin ne için olduğunu akrabalardan yetkililere etrafımızdaki herkes merak ediyordu. Bu kadar meraklı insan olunca herkesi kayaya götürmek ve yaptığımız işi anlatmak bizim için bir görev olmuştu. Alanya'nın ilk tırmanış etkinliğini de bu sayede yapmış olduk. Büyük küçük merak eden herkesi bölgeye götürdük. Onlar, bizi tırmanırken izleme, hatta tırmanışı deneme fırsatı buldu.
Sonuçta benim için duygusal, tırmanıcılar için farklı, ve güzel bir bölge oldu. Henüz 10 rota var, çok fazla potansiyel var, umarım zamanla daha güzel rotalar açılır, daha çok tırmanıcı gelir.
Bölgeye Ulaşım :
Alanya merkezden 15km. (arabayla 20 - 25 dakika)
Şimdilik halk otobüsü mevcut değil. Ancak, Alanya merkezdeki köy otobüs duraklarından Gedevet Yaylası aracına binerek Kızılalan'da inmek mümkün.
Kent ormanının araçla gidilebilecek son noktasından, belirgin patikada 15dk'lık keyifli bir yürüyüşle ilk sektöre (mağaranın olduğu bölgeye) varmak mümkün.
Konaklama :
Bölgenin girişi kent ormanı olduğundan kamp yapılabilir. Ormanın içinde 3 farklı tuvalet mevcut.
Alanya'ya yakın olmasından şehirde kalmak bir seçenek. Bunun için lokallerle iletişime geçebilirsiniz.
Uyarılar :
Her ne kadar temizlemeye çalışsak da rotalarda ve çevresinde çürük taşlar olabilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Yerlerdeki taşları fazla kurcalamamak gerek Akrep çıkabiliyor!
Dinlenme Günleri :
Deniz, kum, güneş! Daha ne olabilir.
İskeleden başlayıp Kızıl Kule, Tersane ve Alanya kalesini yürüyerek ya da bisikletle gezebilir, Damlataş ve Dim mağaralarını ziyaret edebilirsiniz.
Alanya'nın çılgın gece hayatına uzaktan :) bakabilirsiniz.
Teşekkür :
Önce anne, baba! Desteğin bittiği yerde (ki ne yazık ki bitti), her eksiğimizde babam! Açlıktan yorgunluktan bayılacakken annem! Canımız tatlı çektiğinde ablam devreye girdi. Amca, dayı, anneanne, hala, teyze, kuzen, yenge ... Böyle uzadı gitti. Alanyalı olmanın faydaları :)
Hepsine sonsuz teşekkür.
Ayrıca;
Alanya Belediyesi'ne
Alanya ilçe Spor Müdürlüğü'ne
Aldosk'a
Başından beri her konuda bizi destekleyen İlhami Yetkin'e
Tüm konaklama ve diğer her şey için Sultan Keykubat Otel'e çok teşekkürler.
Kemal Sezen
İletişim: navkemal at gmail nokta com
Alanya Nisan 2014
Kemal Sezen ile 7-8 ay boyunca yaptığımız konuşmalar, uğraşlar sonunda; heyecandan gece 1 saat uyuyup sabah 7 uçağı ile Antalya ve burdan da bir buçuk saatlik otobüs ile Türk rivierasının incisi Alanya’dayım. Böyle bir güzellik beklemiyordum. Şehir, kalesi, kumsalı, denizi, muhteşem! Sanırım sadece tırmanış eksikmiş.
Kemal'le Emre beni karşılıyor. Gözlerimizden motivasyon akıyor, yerimizde duramıyoruz… Hızlıca bir kahvaltı ve heyecanla “Kızıl Alan” dayız. Koşarak kayaların dibine gidiyoruz ve ilk rota “Keykubat”… Günlerimiz aynı motivasyonla, daha çok rota açarak-çıkarak, daha çok künefe, deniz-kum-güneş, belediye ile görüşmeler, ilgili herkese tırmanışı tanıtmaya çalışarak geçiyor. Kayada yaptığımız, bize haftalar gibi gelen 10 günün sonunda bu büyük potansiyelin az ama öz bir kısmını spor tırmanışa kazandırdık. Daha nicelerine...
Alanya alternatif sporlara yaptığı ev sahipliği ile birçok ilimize örnek olması gereken bir şehir. Kaya tırmanışı konusunda da verdikleri destekler ve açık fikirlilikleri birçok belediyeye örnek olacak bir davranış. Alanya Belediyesi ve özellikle Spor Müdürlüğü’ne özel teşekkürler…
Başta Kemal Sezen’e olmak üzere, her türlü sorunumuza koşan babası Tahsin Sezen’e, epoksili ellerle ve pantolonla sofraya oturmama izin veren annesi Ayşe Sezen’e, dünyanın en iyi cheesecake'ini yapan ablası Şükriye Sezen Yaman’a, Emre Baran’a, Sultan&Keykubat Otel'e, İlhami Yetkin’e, Aldosk'a çok çok teşekkürler…
Alanya’da görüşmek üzere…
Zorbey Aktuyun
İletişim: zorbeyaktuyun at yahoo nokta com
Rotalar:
1) Deli Muşmula VII+/VIII- (6c) 7bolt 17 metre Zorbey A.
2) 100 Dolar VII+/VIII- (6c) 10 bolt 23 metre Kemal S. –Zorbey A.- Emre B.
3) Duj VIII- (6c+) 9 bolt 22 metre Kemal S. – Zorbey A.
4) Bulutsu VII (6b) 10 bolt 21 metre Emre B. – Zorbey A.
5) King Kong IX+/X- (8a) 11 bolt 20 metre Zorbey A.
6) Piç Muz VIII (7a) 8 bolt 15 metre Zorbey A.
7) Proje … 12 bolt 27 metre Zorbey A.
8) Colonoros proje 12 bolt 25 metre Zorbey A.
9) Keykubat IX (7c) 10 bolt 24 metre Zorbey A.
10) Alaiye VIII- (6c+) 10 bolt 23 metre Zorbey A.
Basında çıkan haberler: http://www.alanya.bel.tr/Haber/2372/ALANYA-DA--ILK-SPOR-TIRMANIS-ROTALARI-ACILDI-
Albüm :
Not:Albümdeki ilk fotoğraf İlhami Yetkin'e diğer fotoğraflar Kemal Sezen'e aittir.