Bir haftalık bayram tatilinde Kaçkarlar'da yapmayı düşündüğümüz tırmanışlar için, hava durumu raporlarındaki olumsuz koşullarından dolayı iptal etmek zorunda kalarak rotamızı mecburen Aladağlar'a çevirdik. Aladağlar için herhangi bir planımızın bulunmamasından dolayı, bu sefer daha önce hiç gitmediğimiz ve biraz bilgi sahip olduğumuz (tırmanış.org) Maden Boğazı'na gitmeye karar verdik.
Kamp ortamının konforlu oluşu ve rotaların yakın olmasının verdiği rahatlıkla tırmanışlarımızı geniş zamana yayarak bölgenin keyfini çıkardık. Genelde öğlene doğru ve öğleden sonraları tırmanışlara giderek 4 günümüzü bölgede geçirdik. Bölgedeki ikinci günümüzde Murat Ercan ve ben Kara Kule'deki Epic Split Rotası'nı tırmandık. Üçüncü gün için tırmanmayı düşündüğümüz İskender Iğdır Rotası'nı havanın kapalı olması nedeniyle iptal etmek zorunda kalmıştık fakat öğleden sonra havanın iyileşmesi üzerine Murat ve ben birkaç saatte tamamlayabileceğimiz bir tırmanış yapmaya karar verdik.
Önceki gün Epic Split Rotası'nı tırmanırken gördüğümüz, rotanın kilit ip boyu olan çatlak hattının tabanındaki setin yaklaşık 15-20 metre kadar solunda görülen ve biraz devam ettikten sonra Kara Kule'nin batı yüzüne geçilen, devamında ise kamp alanından Kara Kule'ye bakınca da seçilebilen çatlak hatlarından birinden zirveye bağlarız diye düşündük, hızlıca hazırlandıktan sonra önceki gün tırmanış dönüşü çantalarımızı bıraktığımız İskender Iğdır rota tabanına ulaştık. Buradan Kara Kule'ye bakınca en kolay görünen hattı takip ederek, yaklaşık 2 ip boyu kadar olan ve 3-4 derece zorluğundaki etapları geçtikten sonra hat son kısımlarında Epic Split rotasıyla kesişti ve sete ulaştık. Burada istasyon kurduktan sonra ben devam ettim. Önce sette sola geçişi tamamladım ve setin daralarak bittiği yerden hafif sola yükselip devam eden çatlak hattını tamamlayıp batı yüzünde istasyon kurdum (30-35 metre 5+ derece).
Çatlak hattının ilk birkaç metresi vücudu dışarı itiyor ve bu kısımda dağın tabanına kadar olan boşluk hissi var. Ayrıca kayanında sağlam oluşu eklenince rota boyunca genel olarak hamallık yapmış olan biz en azından birkaç metrelik bu etapta birazcık keyif almış oluyoruz. Sonrasında çatlak yatıyor ve kolaylaşarak batı yüzüne doğru devam ediyor. Sonraki ip boyunda Murat devam ediyor önce soldaki çatlak hattını tırmanıyor, biraz yukarıda ulaştığı sette 5 metre kadar sağa geçtikten sonra aşağıdan bakıldığında net bir şekilde görülebilen üç çatlak hatlarının ortadaki hattında ilerleyerek zirveye ulaşıyor. Bu ip boyunun yarısından sonra ara emniyetler biraz zayıf kalıyor. (5 derece 60 metre). Son iki ip boyunda kaya sağlam. Toplam tırmanış süremiz ise 2-2.30 saat kadar sürdü.
Tarih: 05.07.2017
Yazan: Abdullah Benna Sarın
İletişim: a.benna et gmail nokta com