Marmolada_Banner.jpg

2020 yılının Ağustos ayında Aykut Türem’ in  Aksu Vadisi yazısında detaylıca anlattığı çok güzel tırmanışlar yapmıştık. Faaliyetin sonunda Hacer Boğazı’na pek gitmediğimizi en azından kısa bir keşif gezisi yapabileceğimizi düşündük. 4 kafadar Aykut (Türem), Tarık (Reis), İsmail (Pamuk) İstanbul’ a dönmeden önce mutlaka bölgeyi görmek istiyorduk. Yahyalı’ da ortalama bir manga askerin yiyeceği kadar öğünü 4 kişi mideye indirip şiş göbeklerle Ulupınar’a doğru yola koyulduk. Amacımız biraz fotoğraf çekip olası hatları belirlemek ve bir sonraki yaza tekrar bir etkinlik düzenlemekti.

Bol bol fotoğraf çekince bölgedeki yüzeylerin potansiyeline inanmamıştık. Ülkemizdeki bilinen duvarların sık sık tekrar görmesine rağmen ulaşımı son derece kolay olan bu güzel yüzeyde rota olmaması bizi daha da şaşırtmıştı. Aklımız bu yüzde kalarak tabiri caizse “kös kös” İstanbul’ a döndük.

Günlük hayatın akılda iz bırakmayan saçma türbülansları, kaybettiklerimiz, hayal kırıklıkları, yüzeysel insan ilişkileri gibi şeylerle dolu olan yaşamımızda sadece sabit iki referans noktamız olduğunu düşünüyorum: Tırmanış ve dostluklar. Bu hipotezi doğrularcasına 2021 yılının Ağustos ayında yine aynı yerde, aynı duvarın önünde, aynı ekip olarak dürbünle dikiliyorduk.

Çok da uzun olmayan bir süre boyunca Ortakaya kuzey duvarına bakarken tam Aykut “Hat belli oğlum işte!” deyiverdi. O sırada arkadan duyduğumuz “Yalnız oraya tırmanmayı biz yasakladık” sesi bizi şaşkınlığa sürükledi ancak Orhan Kozan’ın kahkahası ile kendimize geldik. Zirve Dağcılık İzmir ekibi oldukça uzun bir yolu katetip soluğu Soğukpınar’ın konforlu kamp alanında almıştı. Kimsenin gelip geçmediği yerlerde tırmananlar olarak bunca kalabalık bizi hem şaşırtmış hem de sevindirmişti. Orhan Abi’nin cömert yemek teklifi ile uzun bir yemek masasında bol sohbetle ikram edilen yemeklerimizi yedik. Yaklaşım yürüyüşü de kısa olunca geç (05:00!!!) kalkmaya karar vermemizle akşamın doyasıya keyfini çıkardık.

Soğukpınar Kamp alanından rota tabanına, Aladağların diğer bölgelerine göre oldukça iyi bir zeminde, 30 ila 45 dakika arasında yükselerek ulaştık.

Rotanın geneli oldukça sağlam, fazla çürüklük içermeyen, yer yer suyun tıraşladığı, bizim “lavabo” ismini verdiğimiz pürüzsüz yüzeyler içermekte. Duvar yer yer setlerle kesilse de ara emniyet imkânı bol olan tatmin edici ip boyları içermekte.  Bizi çok eğlendiren ve şaşırtan ip boyları ise oldukça ilginçti. Duvar üzerinde iki adet 10 metrelik devasa tünelden geçmek zorundaydık. Bu ip boylarında artçı olduğumdan deliklerin boyutunu tam kestiremedim ama Aykut “Oğlum ben buradan geçerim ya, büyük bu” deyince epey sevindim. “Abi börtü, böcek, timsah falan vardır dikkat et” geyikleri eşliğinde Aykut biraz tırmandıktan sonra deliğin diğer tarafından çıktı. Sonraki ip boyunda yine aynı yapıyla karşılaşınca şaşkınlık kahkahalarımız aşağıdan bizi izleyenlere ulaşmış olmalı. Sonrasındaki ara emniyeti bol tırmanışlarla yükselerek zirve sırtına vararak rotayı tamamladık.

Bölgede kamp alanı oldukça konforludur, geniş bir verandası olan dağ evi dağcılara rahat bir ortam sağlamaktadır. Her daim akan serin bir çeşme ve çadır için düz zemin oldukça fazladır. Soğukpınar’ a epey alçak olan binek bir araçla (zavallı arabam) çıktık (her büyük taşta durduk!!!) ancak altı yüksek bir araçla çıkmak hem daha hızlı hem de daha konforlu olacaktır. Yine de yıllık yağış rejimine göre stabilize yolların yıldan yıla değişime uğradığını akıldan çıkarmamak gerekir.

Son olarak Aladağların tırmanış ekiplerinin görece az uğradığı bu güzel bölgede oldukça güzel çok ip boylu tırmanış potansiyeli vardır. Güzel bir orman manzarası, kireçtaşı yüzeyler, rahat bir kamp alanı ve kolay ulaşımı olan bir yerde tırmanmak isterseniz Hacer Boğazı ve çevresi bu beklentiyi karşılayacaktır.

Rotanın Künyesi:

Rotanın ismi: Ortakaya Kuzey Duvarı / Türem-Görenoğlu

Bölgesi (Dağ ismi/Sektör): Aladağlar, Hacer Boğazı, Ortakaya, Kuzey Yüzü

Rota uzunluğu: 700 metre

Toplam ip boyu: 11 ip boyu

Genel zorluk derecesi: VI maks.

Çıkış Tarihi: 03 Eylül 2021

Ekip: Aykut Türem / Eren Görenoğlu

Tırmanış süresi: 6 saat

Kullanılan teknik malzemeler: 2 X 7,9 mm yarım ip, 1 set totem cam, 1 set camalot, 1 set stopper, muhtelif sikke, karabinalar ve perlonlar, 1 ilkyardım çantası, 1 adet 45lt çanta, 3 lt su ve yiyecekler.

 

 

1.İp Boyu (Serbest Giriş Etapları II-III)

Etap genelde kolay ancak yer yer çürüklük içeren scrambling gerektirir. Aladağların koparak tatsız sürprizler yapan kayasında herhangi bir tutamağa tüm yükü vermeden tırmanılır. 200 metrelik yükselmeden sonra bu etap sizi duvarın zorluk içeren dihedraline ulaştıracaktır.

2.İp Boyu (VI,50m)

Duvarın sizi ilk zorluğuyla sınadığı ip boyudur. Sağlam, emniyet imkânı fena olmayan güzel bir dihedraldir.

3.İp Boyu (IV, 50m)

Dihedralin devamında kaya bu ip boyunda biraz yatıklaşır. Su oluğu takip edilerek tırmanılır ve üstteki büyük rahat sette istasyon alınır.

4.İp Boyu (IV/200m)

Bu ip boyu hız kazanmak için simul-solo yapılabilir zira duvar aşağıdan göründüğünden daha büyüktür. Sağlam kayada yukarıdaki yatay çatlak hedeflenerek tırmanılır. Yatay çatlaktan travers de rahattır ancak yan geçiş biter bitmez eğim ve zorluk birden artar. Biz yatay çatlağı serbest geçtik ancak çatlağa gelince ip açmak daha iyi olabilir. Yatay çatlağın sonunda istasyon kurulur.

5.İp Boyu (IV+/50m)

Bir önceki ip boyunda yatay geçtiğiniz çatlak yapısının dikey olanıdır. Sağlam ara emniyetlerle yükselip rahat sette istasyon alınır.

6.İp Boyu (III+, 30m)

Bir üstteki rahat sete ulaşmak için aşılması gereken bir basamaktır, ancak boşlukludur.

7.İp Boyu (III+, 150m)

Oldukça rahat kulvardan yer yer tırmanarak kulvarın bittiği yere yükselinir. Traversin başındaki pozitif slablerde istasyon kurularak traverse hazırlanılır.

8.İp Boyu (IV, 30m)

Pozitif slablerden sola geçilir ve yaklaşık 100-120 metre uzunluğunda çatlak/kulvar sisteminin başında istasyon alınır. Bu noktada bırakılan bir sikke vardır.

9.İp Boyu (V, 50m)

Dihedral tırmanılarak başlanır ve 15 metrelik tünel yapısına girilir. Tünel yapısının içi suyun oyduğu pürüzsüz bir yüzeydir ancak dar olduğu için baca stili tırmanmaya veya arkaya yaslanmaya izin verir. Tünelden çıktıktan hemen sonra rahat sette istasyon alınır. İstasyona sikke bırakılmıştır.

10.İp Boyu (V, 50m)

Bir önceki ip boyunun benzeridir ve burada sizi çok benzer bir tünel daha karşılar. Aşağıdaki yapının aynısıdır. Tünel çıkışında yine istasyon alınır. İstasyonun hemen önünde bir sonraki ip boyuna bağlanan dik bir set bulunur. İstasyona sikke bırakılmıştır.

11.İp Boyu (V, 25m)

İstasyon sonundaki 5-6 metrelik dik set tırmanıldıktan sonra duvar burada yatar. Dik kısım bittikten sonraki sette istasyon alınır.

12.İp Boyu (II,150m)

Bu etapta ipten çıkıp solda kolay görünen yüzeylerden biraz yürüyüp biraz kayadan destek alınarak sırta varılır.

İniş: Rota uzun olduğu kadar inişi de biraz uzundur. Sırtta doğu yönüne 15-20 dakika yüründükten sonra tekrar kuzey yönüne doğru alçalınır. Burada zemin alpin çayırlarla kaplı düzlüktür ve sol tarafında aşağıya inilebilir görünen kulvarlar mevcuttur. Dikkat edilmesi gereken husus bu kulvarlardan birine girmemektir zira bu kulvar biraz alçaldıktan sonra hemen dikleşmektedir. Üzerinde bulunulan sırt hattı soldaki kulvarlara sapmadan bitirilir ve Soğukpınar’a çıkılan stabilize yola ulaşılır. Buradan 1.5 saat içinde tekrar Soğukpınar kamp alanına ulaşılır.

Yazan: Eren Görenoğlu

İletişim: eren gorenoglu[et]gmail[nokta]com