MontBlanc_Banner.jpg

Tunç Fındık ve John Carney'den yeni bir rota aynı zamanda bir ilk çıkış. İkili 13 Temmuz 2010 tarihinde, Aladağlar Kürşat Avcı Dağı kuzey duvarının muhtemel ilk tırmanışını gerçekleştirdi. Emli vadisinde ormanın bitiminde Kocadölek/Akşampınarı’na varmadan hemen sağda(güneyde) bulunan ve çobanlar arasında "Yağpınar Tepesi" olarak da bilinen zirveye bu isim, Tunç Fındık tarafından, 2003 senesinde B.Demirkazık Kuzey Duvarında tırmanışta kaybettiği arkadaşı Kürşat Avcı anısına verildi.

KÜRŞAT AVCI DAĞI (2550 m.) Kuzey Duvarı İlk Çıkışı

‘Çılgın Çobanlar’ 350 m., 8 ip boyu, IV-VI derece, Tunç Fındık, John Carney, 13 temmuz 2010

Geçtiğimiz haftalarda yine sevdiğim mekan Niğde- Aladağlar’a gittim, bu sefer İngiliz tırmanıcı dostum John Carney ile beraber. İş değişikliği nedeniyle uzunca bir tatili vardı John’un, duvar çıkalım dedik dağda. Akşampınarı’nın yakıcı sıcak ortamında yeni bir rota çıktık, üstelik bu dağın benim için özel bir anlamı da var; 2003 yılında Demirkazık kuzey duvarında beraber tırmanırken kaybettiğim arkadaşım Kürşat Avcı’nın adını bu dağa vermeye karar verdik. Çobanlar arasında ‘Yağpınar Tepesi’ olarak da bazen tanımlanan 2550 metrelik bu dağ, Emli vadisinde ormanın bitiminde Kocadölek / Akşampınarı’na varmadan sağdaki (güneydeki) duvarlı zirvedir. Muhtemelen bu dağın kuzey duvarının ilk tırmanışını gerçekleştirmiş olduk. Rotamızın adı ‘Çılgın Çobanlar’ ( çobanlara göre, çılgın olan biz miyiz onlar mı bilemiyorum doğrusu!!) ve 350 metre kadar, 8 ip boyluk, IV, VI derece kaya tırmanış zorluğu var.

13 temmuz günü, Kocadölek’te çoban köpekleri ve her nevi yaratık tarafından taciz edildiğimiz tilki uykusunda bir geceden sonra, tembelce gerinerek rotaya girdik. Bu geniş kuzey duvarının solunda olası bir hat kestik gözümüze ve ısınma sayılacak su oluklu, Dedegölvari tarzda bir slab’ı tırmanıp duvara girdik. Bariz sarı üçgen bir tavanın sağındaki dik / negatif baca kilit etap oldu (VI), akrobatik hamleler gerektirdi ve hatta bacanın sonundaki ara emniyeti eksik su oluğu spor tırmanışa bağlattı! Gerisi ortalama zorlukta, geneli sağlam gri ve dik, boşluklu kayada devam eden rotada çatlak, slab, rampa, her tür olay vardı ve zevkli bir tırmanıştı. Tabii ki rota bulma zorluğu mevcuttu (zira aşağıdan duvarın sadece bir kısmı gözüküyordu, o da tam değil) ve rota umduğumuzdan biraz uzun çıktı. Kulelerin arasından ve sırtından eğlenceli tırmanış - sonunda gri ve yağmur atacak gibi bir havada kolay zirve sırtlarına ulaştık ve karaya çalan gri bir havada (yıldırım korkusu mu?) dağın geniş, kırıklı zirvesine çıktık. Şansımıza hava biraz olsun açtı ve biz de arkada, güneydeki geniş çarşak kulvarından Direktaş boğazına inebildik. Tırmanış toplamda 7 saat almıştı. Yorum olarak, sağlam kayada güzel bir çok ipli rota, dostum Kürşat’ın adını hak eden bir dağ ve onun kuzey duvarında ilk rota.