Google Earth ile tırmanış bahçesi mi bulunur?
Cevabım kesinlikle evet ve çok sağlam bir referansım var: GEYVE
Türkiye’nin şu an belki de en yeni tırmanış bahçesi olan Geyve, Murat Kandi tarafından aslen 2006 senesinde sanal ortamda keşfedildi.
İstanbul’a yakın yeni bir tırmanış bölgesi arayışında olan Murat, bilgisayar başında belirlediği kriterlere uygun bir tırmanış bölgesi aramaya koyuldu. Google’un sanal çılgınlığa dev bir hediyesi olan Google Earth başında yaptığı uzun mesailerde, birçok olası bölge belirledi. Bunları bir ön elemeden geçirdikten sonra, özellikle Adapazarı Geyve civarında 10’a yakın bölgeyi gezerek istanbul’a uzaklık, kaya kalitesi, rota potansiyeli, ulaşım rahatlığı gibi özellikler bazında elemeye başladı. Sonunda Geyve’nin Ceceler Köyüne çok az bir mesafede bulunan yerel adı ile Kocakayalar’da karar kıldı.
İstanbul’da antrenman yapabilmek adına vaktinin büyük çoğunluğunu Ballıkayalar’da geçirmiş bir tırmanıcı olarak Geyve’yi ilk kez gördüğümde etkilendiğimi belirtmem lazım. 3 ana kaya bandı neredeyse 1 km’ye yakın devam etmekte ve kayaların ortalama yükseklikleri 100 metre. Bu yüksekliğin hepsi rota açmak için efektif olarak kullanılamaz belki ama Geyve’nin çok büyük bir potansiyeli olduğu kesin. Özellikle İstanbul’da çok büyük bir eksiklik olduğunu düşündüğüm uzun spor rotalar için bir cennet. Şu anda bile uzunluğu yaklaşık 56 metreye dayanmış proje çalışmaları var. 2 ip boyluk rotalar açısından da ciddi bir potansiyeli mevcut.
Rota sayısı şu gün itibari ile kabataslak 50 civarında ve büyük bir hızla çalışmalar devam ediyor. Bölgenin en büyük emekçisi Murat Kandi dışında, Doğan Palut, Serkan Ercan ve Öztürk Kayıkçı’da bölgede rota açmışlar. Kaya yapısı oldukça kaliteli. Çürüklüğün büyük kısmı rotalar açıldığı vakit temizleniyor lakin yeni bir bölge olduğunu göz önünde bulundurarak çürük kayalar için hazırlıklı ve dikkatli olmakta fayda var. Özellikle rota açma çalışmaları devam ettiği için, şayet tırmanmaya giderseniz ve bölgede rota açan birisi varsa ona mutlaka danışmak ve fazlaca dikkatli olmak çok doğru olur.
Nasıl Gidilir?
İstanbul yahut Ankara yönünden en hızlı ve rahat yaklaşım özel aracınız ile TEM otoyolu üzerinden yapılabilir. Otoyoldan Pamukova-Bilecik-Antalya yönünde ayrıldıktan sonra, Geyve’ye kadar devam ediyorsunuz. Ana yoldan saparak Geyve’nin içinden geçtikten sonra, Umurbey istikametine yönelmelisiniz. Umurbey’den hemen sonra ise Ceceler köyüne doğru devam edin. Ceceler köyünü çıktıktan 1,5 km. sonra sağda otopark olarak kullanılan alana giden küçük bir stabilize yol göreceksiniz. Bu yolu yaklaşık 200-300 metre takip ettikten sonra aracınızı park edip yürümeye başlıyorsunuz. Aracınızı buradan daha ileriye kesinlikle götürmeyin, çünkü bu noktadan sonra aşağı yukarı tüm alanlar özel mülk ve yollar aslen özel mülklerin (tarlaların) içinden geçmekte. Aracınızı bırakırken tarla ve ekili alanlara park etmemeye özen gösterin (Kamp yeri için Bkz. Kroki)
Kamp Alanı:
Krokideki güzergâhı takip ederek kamp yerine ulaştığınızda çadırları büyük çam ağaçlarının altında kalan alana kurabilirsiniz. Kamp alanı gerçekten çok güzel. Yaz sonu olduğu ve yeşilliğini az biraz kaybettiği halde doğa çok güzel. Kamp alanını kış yahut bahar vakti görmek için şimdiden sabırsızlanıyorum. Kamp alanının denizden yüksekliği aşağı yukarı 525 metre, bu sebeple İstanbul’a göre bir nebze soğuk olabiliyor lakin şu içinde bulunduğumuz yaz aylarında çokta fark edilebilen bir fark değil. Kamp alanına yakın bir su kaynağı var, tam yerini krokide işaretli olarak görebilirsiniz.
Tırmanış Rotaları:
Kaya bantları güneye bakmakta, bu yüzden sabah 10.30’dan sonra akşam üzerine kadar güneş almakta. Bu konum kayalarda kışın güneş olan her vakit tırmanış yapılabilmesini sağlıyor ancak yazın durum biraz farklı. Güneşin en tepede olduğu vakitler tırmanmak çok zor. Bu yüzden en iyi seçenek öğlen vakti bir miktar kestirmek. Sabah erken başlayarak, öğlen güneş yükseldiği vakit gölge olan kamp alanında dinlemeye çekilip akşamüzeri tekrar devam edebilirsiniz.
Şu an itibari ile rota zorlukları V+ ile IX+ arasında değişiyor. Ayrıca zorluklarının X’lu derecelere dayandığı tahmin edilen tamamlanmamış projeler de mevcut. Rotaların genel olarak uzun olmasından dolayı en az 10 ekspres set ile gelmek şart. Bazı uzun rotalarda 14 adet ekspres set gerekli. 50 metrelik bir tırmanış ipi bazı rotalarda kısa kalabilir, tercihen 60 metre ve üzeri uzunlukta iplerle gitmekte fayda var.
Şu an için bölgenin bir rehber kitabı mevcut değil ama Doğan Palut bir rehber kitap üzerinde çalışmalara başlamış. Bu rehber basılana kadar denk gelirseniz rota açanlardan yahut bölgede daha önce tırmanmış kişilerden bilgi alabilirsiniz. Şu an için birçok rotanın hemen girişine silinebilir bir pastel kalemle rota zorluk dereceleri yazılmış durumda. Rehber çıkıncaya kadar da sanıyorum bu şekilde devam edecek.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Biraz sıkıcı gelse de bu noktada üzerinde durmam gerek bir kaç önemli detay var.
Öncelikle kamp yaptığımız alanın özel bir mülk olduğunu belirtmem lazım. Bu sebeple kendimizi burada misafir olarak kabul edebiliriz. Gerek kamp alanında, gerekse de kayalıklara doğru yürürken, tarlalara, ekili alanlara girmemeye aşırı özen gösterilmeliyiz. Bu ekili alanların yerel halkın emeği olduğunu göz ardı etmemeliyiz.(emeğe saygı)
Patikaların dışına mümkün olduğunca çıkmamakta sonsuz fayda var çünkü bazı alanlar ekili gibi durmasa da, çoğu ekili.
Özellikle yaz ve yaz sonu bölge açık bir yangın tehlikesi içermekte. Kamp esnasında ocak yakarken, sigara içerken vs. dikkatli olmakta yarar var.
Yöre halkının bir miktar muhafazakâr olması dolayısıyla, giyim ve kuşama özen göstermek gerekli.
Aşağı yukarı her tırmanış bahçesinin en temel sorunlarından birisi olan gelişi güzel atılan çöp ve sigara izmaritleri gibi sorunları umarım bu yeni tırmanış bölgemizde yaşamayız.
Son olarak bölgeyi keşfeden ve gelişimi için büyük bir emek sarf eden sevgili Murat Kandi’nin önemli bir ricası var.
Yeni oluşan bir bölge olması sebebiyle, tırmanış yöre halkı için tam bir bilinmez. Bu sebeple, Geyve’de bulunduğumuz süre zarfında yöre halkını rahatsız etmemeye ayrı bir özen göstermemizi rica ediyor.
Bölgeye emeği geçen başta Murat Kandi olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Geyve’de görüşüp beraber tırmanmak dileğiyle, tırmanışla kalın.
İletişim : aykut.turem[at]tirmanis.org
tirmanis.org @ 2009