Brenta_Banner.jpg

Yosemite Vadisi, Half Dome , Snake Dike Rotası Tırmanış Raporu

Faaliyet: Yosemite Vadisi, Half Dome, Snake Dike Rotası (V+ UIAA)
Tarih: 27 Eylül 2015
Yer: Amerika Birleşik Devletleri, California Eyaleti, Yosemite Vadisi, Half Dome Dağı
Ekip: Hakan Yalçın - Ali Kayaturan
Malzeme: Kask, 60m - 9,5mm. dinamik ip, ilk yardım çantası, pursik, kilitli karabinalar, HMS, emniyet kemeri, ATC, takoz set, 4 adet yaylı takoz ( Trango Flex Cam 3-4-5-6) , perlon bantlar, ekspres set.
Rota uzunluğu: 243 metre
Rotaya Varış: 10km
Rotadan İniş: 14 km

Rota Hakkında

Snake Dike, Amerika Birleşik Devletlerinin en bilindik kaya kütlelerinden olan Half Dome’un zirvesine ulaşan en kolay teknik tırmanış rotasıdır. Yosemite Vadisini ve Sierra Dağlarını büyüleyici bir açıdan gören bu dramatik ortamın temiz ve açık bir tırmanışla harmanlanması Snake Dike’ı gezegenimizin en muhteşem orta dereceli tırmanışlarından birisi yapar.

26 Eylül Cumartesi – Yosemite Vadisine Varış

26 Eylül Cumartesi günü, San Francisco Havalimanından Yosemite Vadisine 3-4 saatlik bir araba yolculuğundan sonra vardık. Vadiye iner inmez her kaya tırmanışçısının bildiği, fotoğrafları ile bile nefes kesen El Capitan bizi selamladı. El Capitan için dünyanın en bilindik kaya tırmanış duvarı diyebiliriz sanıyorum. Biraz durduk ve üzerinde tırmanan onlarca kaya tırmanışçısını hayranlıkla izledik. Hava güzeldi ve dünyanın en iyi tırmanışçıları günlerce sürecek zorlu tırmanışlarına yavaş ve dikkatlice devam ediyorlardı. Teleskop ile tırmanışçıları yakından izlemek mümkün. Bence bu fırsatı kaçırmayın.

El Capitan’ı bırakmak çok zor olsa da vadiyi ve Half Dome’u daha yukarıdan görmek için Sentinel Dome ve Glacier Pointe doğru yola çıktık. Araba ile 30 dakika süren yolculuğun ardından Sentinel Dome’un zirvesine yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşten sonra varılabiliyor. El Capitan, Yosemite Vadisi ve Half Dome buradan çok güzel görünüyordu. Ne yazık ki Yosemite Şelalesi gibi mevsimlik şelaleler sonbahar mevsiminde kuruduğu için onların eşsiz güzelliğini göremedik. Bahar - yaz aylarında şelalelerin çok güzel göründüğünden eminim.

Sentinel Dome ‘dan Glacier Point arası ise araba ile 5 dakika kadar sürüyor. Glacier Point’e vardığımızda hava kararmak üzereydi. Half Dome’u daha yakından gören bu noktadan yarın tırmanacağımız Snake Dike Rotasını inceledik. Hava karardığında ise rotanın ortalarında bir ışık gördük. Bu ışığı 27 Eylül sabahı şafak sökmeden önce tekrar gördüğümüzde, tırmanışçıların geceyi orada geçirdiklerini anladık. Vadi’nin etrafında çok fazla granit duvar ve o duvarlarda yüzlerce kaya tırmanış rotası var. Hava karardığında bu duvarların üzerinde gördüğümüz ışıklar beni büyüledi. Büyük ihtimalle sporculardan birçoğu dolunaydan, açık ve serin havadan faydalanıp tırmanışa karanlıkta da devam ediyordu. El Capitan, Washington Column ve Royal Arches duvarlarinda muhtelif noktalarda çok sayıda tırmanışçı ışığı gördük.

Gece 3 gibi uyanacağımız için bu eşsiz manzarayı kısa kesmek zorunda olmak sinir bozucu olsa da Glacier Point’ten ayrıldık ve Curry Village kamp alanına vardık. Curry Village denen yer ise yüzlerce barakanın bulunduğu bir işletme diyebiliriz. Yer bulmak oldukça zor olduğu için önceden yerinizi ayırtmanızı tavsiye ederim. Fiyatları ise ucuz değil. Burada bilmeniz gereken bazı önemli kurallar var. Ayılar bu alana çok sık uğrarmış. O yüzden yiyeceklerin ayı korumalı dolaplarda saklanması zorunlu ve kamp alanında ocak kullanmak dahi yasak. Barakalarda yemek yemek de yasak. Kuralların yazılı olduğu bir broşür verirler zaten. Curry Village, çadırınızı kurabileceğiniz bir yer değil. Doğada olmamıza rağmen Yosemite Milli Parkı kuralların çok katı olduğu bir yer ve ne yazık ki canınızın istediği her yerde kamp yapamıyorsunuz. Vadi içinde Lower Pines, Upper Pines, North Pines isimli kamp alanları var. Ancak çok önceden yer ayırtmadığınız takdirde buralarda yer bulmak imkansıza yakın. Park yerinde hızlıca bir şeyler yedikten ve tırmanış malzemelerini tekrar kontrol ettikten sonra barakamıza gidip uyuduk.

27 Eylül Pazar- Tırmanış Günü

04:00 – Rotaya Ulaşım

Curry Village’den Half Dome’a doğru yürüyüşe başladık. 1,3 km düz yolda yürüdükten sonra Happy Isles Köprüsü’nü kullanarak Merced Nehrinden karşıya geçtik. Bundan sonra yine düz bir zeminde de olsa hafif eğimli tırmanışa başlamıştık. Yaklaşık 1,2 km sonra, gece karanlığında göremediğimiz Vernal Şelalesinin alt tarafına vardık ve burada ilk molamızı verdik. Köprünün karşısında koca kütük ve taşlardan yapılmış tuvalet, dış görüşü ile bana masallardaki evleri anımsatacak kadar güzeldi. Burada temiz içme suyu var. Bu noktadan sonra yol biraz daha kumlu mıcırlı bir hal alıyor ve eğim de gittikçe artıyor. Merced Nehri, Grizzly Peak ve Liberty Cap solunuzda kalacak şekilde tırmanışa devam ediyorsunuz. Köprüden sonra patika üzerinde yaklaşık 2,5 km tırmanışla Nevada Şelalesine varılıyor.

Nevada Şelalesine Vardığımızda şafak sökmek üzereydi. Şelale’nin kenarında kahvaltı molası verdik. Merced Nehri, güneşin doğudan gelen ışıklarının kovaladığı soğuk rüzgarı yüzümüze vurdu adeta. Çok üşüdüğümüz için hızlıca yiyip yola devam ettik. Şelalenin biraz üst tarafında yer alan başka bir köprüden karşıya geçince büyülü tuvaletlerden bir tane daha var. Artık Merced Nehri sağımızda Liberty Cap tam solumuzda kaldı ve rotamız yol ayrımına kadar 1,2 km daha düz devam etti. Köprüden 600 metre sonra Merced Nehri’nin suyunu Hakan Abi’nin mor ötesi ışık yayarak sudaki bakterileri temizleyen mucizevi aygıtı ile temizledikten sonra 4-5 litre suyu depoladık. (Dikkat bu noktadan sonra başka su kaynağı yok.) Fotoğraftaki yol ayrımında soldan Half Dome’a doğru gidiliyor ve daha sonra Half Dome’un güney yüzü tam karşınızda kalacak şekilde yol sola ayrılıyor. Bu yol ayrımında tabela olmadığı için ekteki fotoğraf işinizi görecektir.

Bu noktadan sonra orman içi inişli çıkışlı yollar hızımızı azalttı. Half Dome’un Snake Dike Rotası’nın bulunduğu güney batı yüzüne kadar 2,5 km bu şekilde ilerledik. Yolda dev çam ağaçları ile fotoğraf çekinmek de hızımızı biraz yavaşlattı doğrusu. Lost Lake mevsimlik bir göl bu mevsimde kuruydu. Orman içi yol olmasına rağmen bu yol belirgin ayrıca babalar da mevcut.

Half Dome’un tam dibine geldiğimizde rotaya ulaşana kadar çıkmamız gereken dik bir etap vardı. Zor değil ama büyük kaya, ağaç ve çalılıktan oluşan bu etapta yön bulmak için dikkat etmek gerekiyor. Nihayet burayı geçip rotanın dibine vardığımızda saat 09:30’du. Curry Village’dan (1291m) Rotanın dibine (2195m) olan uzaklık 9-10 km, irtifa farkı ise yaklaşık 1000m ve biz bu mesafeyi beş buçuk saatte aldık.

10:30 – Tırmanış Başlıyor

Rota dibine geldiğimizde bir şeyler atıştırmaya başladık. Bir yandan yerken bir yandan tırmananları izliyordum. Hakan Abi’ye daha önceden de sürekli söylediğim şeyi tekrarlıyordum “Rotanın çok basit olduğunu”. Rota yatık gözüküyordu ve yatıktı da ancak daha önce hiç denemediğim bir şeyi biraz sonra acı tadacaktım. Hiç tutamak olmayan V+ kaygan slab travers geçiş.

1. İp boyu:

Kolay 15 metrelik yükselişten sonra ilk ara emniyeti cam ile attım sonra sola doğru V+ slab travers geçişi denedim. İlk üç denememde başarısız oldum. Çünkü 4 yıllık emektar katalarım bu kadar kaygan slab zeminde parmaklar ile de tutacak hiçbir şey de yokken ne yazık ki güven vermediler. Kataların tabanını magnazyum oksit toz ile tozladım ve ellerimi de iyice toz ile kuruttuktan sonra kaysa bile düşene kadar denemeye karar verdim. Öncesinde ilk ara emniyetimin yanına bir de takoz yerleştirip sağlamlaştırdım ve emin bir şekilde ilerledim. Parmaklar veya ayak için en ufak bir çıkıntı bile yoktu. Bu yüzden parmaklarımı ve el ayamı mümkün olduğunca çok açarak slab zeminde sürtünme yaratması için aşağı doğru bastırır şekilde kayaya abanırken bir yandan da katalarımın da yüzey alanını genişleterek tam olarak kayaya yan basarken yeterince sürtünme sağladım. Bu şekilde 5 metrelik yan geçişi bitirip rahat tutamağa vardığımda ayaklarım biraz titriyordu. Hemen bir cam ile ara emniyet aldım ve devam ettim (bu noktada ara emniyet atmamak daha iyi olur ip çok sürtünüyor). İki boltlu istasyona gelmeden önce cam ile bir ara emniyet daha aldım.1. İstasyon iki boltlu bir istasyon ve yeri rahat. Hakan Abi yanıma gelirken biraz manzaranın zevkini çıkardım.

2. İp Boyu:

Slab geçişte korkmuştum ve susamıştım. Hakan Abi yanıma gelir gelmez hissettiklerimi onunla paylaştım ve su içtim. Sonra malzeme değişimi yapıp devam ettik. 2.ip boyu rahat yan geçiş ile başlıyor ve sonunda cam ile ara emniyet aldım. Önümde bir V+ slab daha vardı. Bu sefer belki de travers olmadığı için zorlanmadan geçtim ve ara botlu kullandıktan sonra Hakan Abi’den bir fotoğraf çekmesini istedim. Sonra 2 boltlu istasyona geldim ve keyfim yerindeydi.

3. İp boyu:

Hakan Abi yanıma geldiğinde elimizdeki topoyu inceledik. Yaklaşık 10 metrelik bir V+ slab yan geçiş vardı önümüzde. Bir şeyler yedim enerjimi topladım. Katalarımı ve ellerimi pudraladım. Aradaki bolt moralimi düzeltiyordu keza ara emniyeti bırakın tırnak ile denge sağlayacak ufak bir çatlak bile yok burada. 1. İp boyunda kullandığım taktiğin aynısını kullandım ve elimden geldiğince çok sürtünme yaratmaya çalıştım. Sanıyorum bu teknik konusunda biraz daha iyileşmiştim artık veya geri dönme şansım olmadığı için tek seferde geçtim burayı. Hatta biraz fazla çıkmışım iki boltlu nokta altımda kalmıştı. Bu yüzden biraz geri inmek zorunda kaldım ama artık Dike’a (damara) ulaştığım için hayat benim için daha kolaydı. Normalde topo bu noktada istasyon önermiyor ama biz burada istasyon kurduk. İyi ki de öyle yapmışız çünkü Hakan Abi bu zorlu yeri geçerken onunla konuşmama ihtiyaç duyacaktı. Bence slab traverslerde zorlanıyorsanız siz de böyle yapın.

Hakan Abi ara emniyetten sonra bir denedi iki denedi bir şekilde yeterince sürtünme sağlayamadı. Biraz konuştuk ettik ve birbirimize gaz verdik ama olmadı. Sonuç olarak biraz hileye başvurduk. Uzun bir perlonu bolttan geçirdi ve ona tutunarak biraz ilerledi Hakan Abi. Sonra onu bırakmak zorunda kaldı ve artık geri dönüşü olmadığı için o da bir şekilde yanıma gelmeyi başardı.

4-5-6 İp boyları :

Dike yani damar hattına ulaşmıştık artık. Uzun bir süre slab falan yoktu. Bu yüzden dike üzerinde çok keyifli bir tırmanış oldu ve hızımız da ciddi oranda arttı. Dike üzerinde Chicken Head dedikleri tavuk kafasına benzer çıkıntılar var. Bunlar perlon bantlar ile ara emniyet gibi kullanılabilirler. Bazı noktalarda cam ile de ara emniyet kullanmak mümkün. Bolt araları çok açılsa da ( 20m 25m kadar) bu ara emniyetler ile kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Rota dikine gittiği için ipte sürtünme de olmuyor.

7. ve 8. İp boyları :

7. ve 8. İp boylarında ara emniyet atılabilecek bir noktanın ve botlun olmadığı slab yüzeyler var. Bunlar Dike’tan sonra can sıksa da yan geçiş olmadıkları için görece kolay slablardı. 7.ip boyunun istasyon noktasında bolt olmadığı için ve yanımda mini cam olmadığı için bu istasyon biraz kötü oldu. Burada sikke de iş görürdü ama yoktu bu yüzden mikro takoz kullandım ama Hakan Abi’yi güvenmemesi için uyardım.

8. ip boyunun sonunda koca bir yarık var. Zaten bunu gördüğünüzde tırmanışın bittiğini de anlamış oluyorsunuz.

Bundan sonrası II derece yürüyüş tadında. İp açmadık ve 2700 metre yükseklikteki Half Dome’un zirvesine vardığımızda saat 16:30du. Tırmanışımız yaklaşık altı saat sürmüştü.

18:00 – Rotadan İniş

Rotadan inişin başlangıcı Half Dome dağından inmek. Half Dome dağının klasik çıkışı turistik bir çıkış. Çelik halatlar ve 2 metre aralıklarla konulan kalaslar sayesinde kurulan sabit hattan inmek çok da kolay değil. Yanınızda kesinlikle eldiven götürmelisiniz. Böylece halatları daha sıkı tutabilir ve elinizi kaydırarak hızlanabilirsiniz. Hakan Abi bu eldivenleri benim için de temin ettiği için çok şanslıydım. Dağdan indiğimizde birbirimizi tebrik ettik. Tırmanışı başarılı bir şekilde bitirmiştik.

Patikaya vardığınızda artık sizi 14 kmlik bir yürüyüş bekliyor. Merced nehrine kadar su kaynağı da yok. Yol kumlu ve kaygan. Ben çok yorgundum ve susamıştım. Merced nehrine varana kadar hiç mola vermedik bu yaklaşık 8 km yapıyor. Nehre vardığımızda suyu temizleyen cihazı da kullanmadan kana kana su içtik ve hiçbir şey olmadı. Bu her zaman olmayacağı anlamına gelmiyor. Suda böcekler vardı.

Gece 23.00 ‘da Curry Village’a vardık. Çok yorgunduk. Bu yorgunluğun üstüne ben arabada mışıl mışıl uyurken 4 saat araba kullanan Hakan Abi’nin ne kadar güçlü olduğuna şahit olmuştum.

Dike Denilen Damar’ın oluşumu hakkında:

Snake Dike, Half Dome dağının güney yüzünde, neredeyse zirveye kadar çıkan bir damarı takip eden rotadır. Kimi yerde çapraz ve paralel kolları olan bu damarda rotayı takip genelde kolay olup, Y şeklinde ayrımlarda dikkat etmek gerekir. Snake Dike gibi damarlar, kayalar içindeki çatlaklara derinlerden sızan magmanın donmasıyla oluşur. Damarlar genelde yatay veya dikey olurlar. Ancak ana kayada sonradan eğilme olursa çapraz olarak görülürler. İçinde oldukları ana kayadan daha farklı renkte olduklarından damarlar çok belirgindir. Half Dome üzerindeki Snake Dike, siyah, beyaz ve pembe karışımı renktedir.

Öneriler:

1-) Öncelikle saat 10:00’un tırmanışa başlamak için geç bir vakit olduğunu söylemek lazım. Snake Dike çok popüler bir rota olduğu için kuyruk olma ihtimali yüksek. Biz tırmanışa başlamadan önce birisi üç kişilik olan 2 ayrı grup rotanın 2. Ve 1. İp boylarını tırmanıyorlardı ve şansımıza sırada başka kimse yoktu. Ayrıca kimse olmasa bile saat 10:00 14 km sürecek iniş için oldukça geç bir vakit. Eğer tırmanıştan bir gün önce yürüyüşe başlayabilirseniz rotanın dibi bivak yapmak için oldukça uygun.

2-)Diğer bir öneri ise 60m’lik ipin tırmanışı oldukça kolaylaştıracağıdır. Rotada istasyon olarak kullanılan boltlar buna 60m’lik ipe göre yerleştirilmiş.

3-) Yanınızda kesinlikle eldiven götürmelisiniz çünkü rotanın klasik inişi çelik halatlar aracılığı ile yapılıyor. Bu halatlarda eldivensiz inmek çok zor olabilir.

4-) İnerken karanlığa kalmasanız iyi olur halatlardan sonra patikaya kadar inen kısım da merdiven tarzı yerler var ama çok net olduğunu söyleyemem.

5-) Zirvede bivaklamak yasak ama vaktiniz varsa zirve bivaklamak için çok uygun bir yer. Güneşin doğuşunu ve batışın, gece yıldızları ve vadide gece tırmanan ya da duvar üzerinde bivaklayan tırmanışçıların ışıklarını izlemek mümkün.

Aşağıdaki linkteki fotoğraf albümünde, Yosemite Parkı ve vadisi, Half Dome, Tırmanış rotası Snake Dike ve Sierra Dağlarına ait bir çok fotoğraf bulabilirsiniz.

https://photos.google.com/share/AF1QipPrfEXLhlG5o50KihQa4PjU8Csf83q14HfkRHrU2qDcFnG3dw5doObMQ6E7-ELKBA?key=RXB2U0ZxME9nZEpzTm1CaUtYcy1yUE9kZ2tiQmFB

Rotada meydana gelen bir kaza hakkında;

http://www.nps.gov/yose/blogs/Rescue-From-Near-Snake-Dike-Half-Dome.htm

İletişim Bilgileri:
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Kaynakça:

1-) Rota Topo fotoğrafı, www.supertopo.com adresinden bulunan İngilizce dökümandan ( sf149) alınmış ve çevrilmiştir.

2-) Zorluk dereceleri fotoğrafı, www.supertopo.com adresinden bulunan İngilizce dökümandan ( sf147) alınmış ve çevrilmiştir.