Hampi, Hindistan’ın güneybatısında Karnataka bölgesindeki Hospet şehrine uzaklığı 12km olan küçük bir yerleşim yeri. Birçok Hint Tapınağı’nın olduğu bölge, 1986’da Unesco Dünya Mirası listesine girmiş.
Ülkemiz özellikle lider tırmanış alanında tatmin edici farklı bölgelere ve çeşitliliğe imkan sunsa da, yıllık tırmanış faaliyetlerimizi olabildiğince Türkiye dışında planlanmaya çalışıyoruz. Tırmanışın güzel yönlerinden biri de farklı sosyo kültürel alanlarda tırmanıcıların bir araya gelebilmesi.
Hampi’ye ulaşım için tercihimizi, Hindistan’ın Güneybatısı’ndaki turistik şehri Goa’ya uçmaktan yana kullandık. Engin ile gece 3 civarında Goa Havaalanı’nda buluştuk ve havaalanına 3-4 km uzaklıktaki tren istasyonundan sabah 7 treni ile yaklaşık 8,5 saatlik yolculuk ile Hospet’e geçtik. Hospet’ten Hampi’ye ulaşım lokal otobüslerle veya tuk-tuk denilen 3 tekerli küçük vasıtalar ile sağlanabiliyor. 20 dakikalık tuk-tuk yolculuğu sonrası Hampi’ye varıyorsunuz. Ana boulder bölgeleri nehrin karşı tarafında yer alıyor. Küçük sal/motor karışımı tekne ile nehrin karşısına geçtik ve kalacak yer olarak da bu bölgedeki görece sessiz ve rahat olan Manju’s Guesthouse ile anlaştık. Tırmanıcıların tercih ettiği bir diğer alternatif daha kalabalık ve hareketli olan Goan Corner Guesthouse. Aralık ayı başı olduğu için görece konaklama için yer bulmak kolay, Noel tatiline doğru doluluk oranı artıyor ve fiyatlar da katlanıyor.
Nehir kenarı olmasına rağmen aşırı sivrisinek saldırıları olmuyor fakat yine de 2-3 kutu sinek kovucu yanınızda bulundurmanızı öneririz. Genelde 2 gün tırmanış bir gün dinlenme şeklinde günlerimizi geçirmeye çalışıyoruz fakat boulder yıpratıcı ve sert.
Hampi’nin kaya yapısı genellikle krimpli ve keskin, biraz Bafa’yı andırıyor. Muazzam büyüklükte bir bölge. Nereye baksanız göz alabildiğince uzaklar kaya blokları ile dolu. Ana boulder bölgeleri 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde. Her tırmanış gününde farklı klasik bölgelere gidip bol bol tırmandık.
Tek problem havanın biraz sıcak olması, gece 15-20 derece civarına düşen sıcaklık gündüzleri 30’lu dereceleri bulabiliyor. Bazı günler sabah erkenden veya akşamüzeri tırmanmak durumunda kaldık. Crash pad guesthousedan veya bölgedeki 2 küçük tırmanış ofisinden günlük ortalama 2 dolara kiralanabiliyor, biraz eski ve yıpranmış olsa da iş görüyor. Klasik blokların altında muhakkak tırmanıcılara denk gelip, birlikte tırmanabilirsiniz. Ortam sakin ve güzel; tırmanıcıların yanı sıra güneşin batışını izleyenler, etrafta yoga yapanlar, tapınak gezenler, sadece yürüyüş yapıp manzaranın tadını çıkaranlar hatta şarkı söyleyip eğlenen insanlarla dolu.
Yemek problemi bir iki gün hariç pek yaşamadık, hatta sokakta büyük tencerelerden servis yapılan yiyecekleri dahi yedik. Ağır baharata karşı hassassanız yine de dikkatli olmanız gerekebilir. Şişe su tüketmekte fayda var ve küçük marketlerde günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her şey mevcut.
Aralık ayı başında yaklaşık 2 haftalık planladığımız faaliyet çok hızlı geçti. 3-4 gün boyunca Yunus da bize eşlik etti ve sonrasında Kuzey Hindistan’a doğru yolculuğu devam etti. Dinlenme günlerinde günlük motor kiralayıp yakındaki köyleri gezebilir, 600 basamak çıkarak Maymun Tapınağı’nda güneşin batışını izleyebilir ya da bütün gün patikalardan ve kayaların arasından geçerek tapınak tapınak dolaşabilirsiniz.
Uçak bileti hariç ulaşım, konaklama ve yeme-içme masrafları oldukça uygun. Dinlenme günlerini sıkılmadan geçirebileceğiniz, bol bol tırmanıp parmakları törpüleyeceğiniz alternatif bir tırmanış destinasyonu olan Hampi sizi her anlamda tatmin edecektir. Hampi için herkesin dediği gibi “Do not worry be Hampi”. :D
Kısa video:
Erkin Çakmak
İletişim: erkincakmak et gmail nokta com