MontBlanc_Banner.jpg

Ülkenin içinde bulunduğu son durum iyiden iyiye can sıkıcı olmuştu ve üçümüzün de tırmanıştan uzaklaştığı bir dönemdeydik. Pandemi, ekonomik sıkıntılar, ev inşaatları, evlilik, dağlarda edilen kavgalar derken tüm bu koşullar bizi bir şekilde tırmanıştan uzaklaştırmıştı. Ama içimizde asla sönmeyecek bir ateş vardı dağlara karşı. Bahaneye yer yoktu. Şöyle közü karıştırıp alevi harlayacak küçük bir sopa iyi gelecekti. O da Apo'nun (Abdullah Benna Sarın) önerisiyle geçen yıldan aklımızda olan bu Bask rotasıydı. Apo'nun Van'da evinin arkasındaki kayalıklarda solo denemeleri ve rica minnet emniyet aldırarak son iki ayda yaptığı tırmanışlar, benim Amerika gezisinde sevgili eşimin rehberliğinde girdiğim, alışık olmadığımız tarzdaki rotalar ve Serdal'ın Aladağlarda yaşayıp iki yıldır spor tırmanmasa da dağlarda yaptığı tırmanışlarla, rotaya iyi kötü hazırdık. Böylece sadece bir araya gelip tırmanmak gerekiyordu. Önceden nasıl yapıyorsak yine öyle yaparak otobüs ile dağın yolu tutuldu. 

Aladağlar Alpinhouse'da buluşup Serdal'ın ve Hülya'nın bizi misafir etmesiyle dinlenip karnımızı doyurduk. Sonra malzeme organizasyonu yaptık ve İzmir'den iki arkadaşın da bize katılmasıyla toplamda altı kişi ertesi gün transfer ile Arpalık ve oradan da Oba yerine öğleden sonra ulaştık. Hızlı bir atıştırma sonrası rotanın dibine malzeme bırakmaya İzmir'den arkadaşlar Murat Eylenceoğlu ve Yalım Gürçavdı bize yardım etti. Hülya ise kampta ertesi gün yalnız yapacağı Küçük Demirkazık faaliyeti için heyecanla bekliyordu.

Biz ise hazır duvar dibine gelmişken rota ve dereceler hakkında fikir edinmek üzere ilk ip boyuna girmek istedik. Rota dibine vardığımızda ilk ip boyuna girmeye karar verdik

1.İp Boyu (7/6b) (Serdal) 35 metre

İlk ip 35 metre uzunluğunda, hafif çürük ve bir Aladağlar klasiği genelde ilk kısımlarda ot ve yosun. Şahane bir çatlak hattı ve malzeme yerleştirmeye müsait. Orta kısımda çürük bir kaya. (Sonrasında düşürüldü).  20-25 metre uzunluğunda dik bir çatlaktan başlayıp, çatlağın bitimine doğru ( 2 metre) negatifleşen kısmı geçip 10 metre daha dik yükseldikten sonra küçük sette istasyon. İlk ip boyunda orta ve küçük boy malzemeler kullanıldı. İlk ip boyunu Serdal tırmandıktan sonra iniş yaptı, ipi ve malzemeleri rota üzerinde bırakıp kampa geri döndük. Yemek yedikten sonra erken vakitte uyuduk.

05.00 da uyandık hava buz gibi, kahvaltı ve kahve derken, 06:10 da sabah rotaya doğru kamp alanından yürüyüşe başladık.  Apo ile bana kalsa, öğlene doğru 11 gibi başlayıp, 5. İp boyunda perişan olacağımız tırmanış, Serdal’ın organizasyonu ile gün ağarmadan başladı. Neyse ki son İp boyunu karanlıkta çıktık da kendimize geldik ama perişan olmadık.

7.30 da serdal ilk ip boyuna tekrar girdi.

2.İp Boyu (5+/5c) (Serdal) 50 metre

8.30 da ikinci ip boyuna başladık. 50 metre uzunluğunda, sola doğru yükselen, oldukça çürük bir ip boyu. Sol tarafında ilk kilit ip boyu sayılacak belirgin, yarım ay çizen sarı çatlak altında sette istasyon.

3.İp Boyu (7+/6b+) (Can) 30 metre

10:00 da 30 metrelik üçüncü ip boyuna başladık. Birkaç metre sola emniyetsiz geçtikten sonra sikke ile ara emniyet, devamında sarı yüzeyin sol kısmında, sağa doğru giden ince çatlak takip edilir. Çatlakta orta boy malzeme ve friend iyi çalışıyor, tırmanış çatlağın sağındaki kırılgan kayadan devam edip çatlağın bitiminde hafif negatif girişli, çürük kovuk geçilerek 7-8 metre sonunda, baba ve iki takoz ile istasyon. Bu ip boyunun geneli ve özellikle son kısımları çürük. (Yapay yöntemler kullanıldı).

4.İp Boyu (5+/5c) (Serdal) 60 metre

12:00 de 4. İp boyuna başladık. Hafif negatif başlayıp, oldukça çürük yapıda olan çatlaktan giriş yaptık ardından kulvar yapısını takip ederek 60 metre tırmandık ve büyük sette istasyon kurduk.  Daha önce bu rotayı tırmanan İspanyol ekibin 5. İp boyunun ortalarına kadar geldik.

5.İp Boyu (5/5b) (Serdal) 40 metre

13:30 da 5. İp boyuna başladık. Büyük setin sağından kulvar sistemine bağlanarak tırmandık. İp boyunun ortasından sonra, sağa doğru giden çatlak tırmanılır, ardından hafif negatif ve çürük pasaj geçilerek, çok çürük negatif girişli sette istasyon kurulur. Orta ve küçük boy malzemeler kullanıldı.

6.İp Boyu (6-/6a) (Abdullah) 40 metre

Çürük girişli negatif etabın sağından 3-4 metre yükseldikten sonra, sola doğru 15 metre kadar devam edilir, sonra sırt aşılarak sırtın solunda kalan kulvara birkaç metre iniş yapılır ve kulvarda 10 metre devam edip küçük sette iki sikke ile istasyon kurulur.

7.İp Boyu (4+) (Abdullah) 15 metre

Emniyetsiz, aşırı çürük yüzeyde sağa doğru devam edilerek sırtın sağına tekrardan bağlanılır. Büyük babada istasyon kurulur.

8.İp Boyu (7+/8-/6c) (Abdullah) 50 metre, kilit ip boyu

Sırtın sağında kalan, sağa doğru devam eden belirgin çatlak hattı takip edilir. 15-20.  metrelerde çatlağın ince, kayanın sağlam, tutamak ve basamakların oldukça zayıf olduğu, yer yer hafif negatif kısımlar içeren pasaj malzeme kullanılarak (özellikle sikke) yapay ve serbest tırmanılır. Ardından dik olarak yukarıya devam eden hafif çürük pozitif kulvar sistemine bağlanılır, sonrasında baba, sikke ve takoz kullanılarak sette istasyon kurulur. Orta ve küçük boy malzemeler kullanıldı. (Yapay yöntemler kullanıldı).

9.İp Boyu (7-/6a+) (Serdal) 60 metre

10 metre yatık çatlak hat takip edildikten sonra, devamında dik, yer yer hafif negatif etaplar içeren sağlam baca sistemi tırmanılır, bu etabın son birkaç metresinde bulunan aşırı çürük kısmın solundan geçilerek, 10 metre daha devam edilir ve kovukta baba ve takoz ile istasyon kurulur. Orta, büyük ve küçük boy malzemeler kullanıldı.

10.İp Boyu (7-/6a+) (Can) 50 metre

Bu ip boyuna başlarken hava karardı. 8. ve 9. İp boylarını daha önce tırmanan İspanyol ekibin rota kayıtlarında belirtilen uzunluktan fazla tırmanıldığı için 40 metre sonra rotanın biteceği düşünülerek tırmanışa başlandı. Beyaz sağlam yüzeyde sola geçilerek çatlak sisteminde 10 metre kadar yükselinir, ardından zirve kulesinin 20-25 metre kadar altından sağa doğru devam edilir. (Bu kısımda eski sikke var. Aslında tahmini bu sikkenin hizasında 6-7m kadar solda Serdal ucunda beyaz ip veya perlon olan başka bir sikke gördüğünü söyledi. Oradan devam edilseydi, doğrudan zirve kulesine ulaşmak mümkün olabilirdi.) Bizse tahminen son kısmı daha zor ve çürük olan sağdaki eski sikkeden dik devam ederek aşırı çürük, negatif çatlak aşıp, zirve kulesinin sağındaki kılçığa ulaştık. Kılçıktaki babada istasyon kurulur. Bu ip boyunun son kısımlarına kadar sağlam, son 10 metrede çürük bloklara dikkat!

İNİŞ:

Kılçıkta sağ ayağımız kuzey yüzünde, sol ayağımız güney yüzünde geceyi geçirecek yer bakarken, Serdal’ın bölgeyi çok iyi bilmesi ve dolunay eşliğinde zirve sırtına ulaştırması tırmanışın en sevindirici kısmı oldu. Kılçıkta sırtımızı kuzey yüzüne verdiğimizde solumuzda Beşparmak kuleleri, sağımızda Kocasarpın kuzey yüzünü yandan gördüğümüz yerden aşağıya, çarşaklı canağa 20 metre iniş yapılır. Çanağın içinde, çarşaklı zeminde sola doğru önce 15m kadar 4+ derece tırmanış veren kısım tırmanılır ve istasyon kurulur, ardından sağ tarafta iki kule arası hedef alınarak, 15 metrelik zirve sırtına doğru 4+ derecelik hafif yatık kaya etabı tırmanılır ve zirve sırtına ulaşılır. Saat 21:30 zirve sırtı. Zirvede 30 dakika mola verilerek, inişe geçilir. Çağalınbaşı tırmanılarak, Akçay geçidine doğru ay ışığı yardımı ile devam edilir. Akçay geçidinden yer yer çarşak zeminden dipsiz göle inilir. Saat 01:30de kamp alanı.

Rotayla ilgili aklımızda kalanları özetlemek gerekirse, Aladağlar’daki çürük diyebileceğimiz rotalardan biraz daha fazla çürük. Ama sağlam ip boyları da oldukça fazla. Malzeme yerleştirmeye ve istasyon kurmaya elverişli. Kolay etaplar çürük. Kilit ve zorlu kısımlar genel olarak çok sağlam. Rota bulma sorunu sadece kilit ip boyu öncesi yanlışlıkla sola geçme hatası olabilir. Onun dışında tarifler ve topo belirgin. Temiz çıkmak için 3.ip boyunda düşmeyi göze almak şart. Yüzeydeki tutamaklar çok kırılgan. Yine kilit ip boyu olan 8.ip boyu muhteşem ince çatlak. Malzeme yerleştirmeye çok uygun fakat basışlar ve tutuşlar özellikle incelen çatlakta çok zor olduğundan sikke yerine mikro ve küçük boy malzeme tercih edilerek temiz geçilebilir...

 

 

 

İletişim:

Can Güner

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.