MontBlanc_Banner.jpg

Yeni ziyaret alanımız Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı. Bir süredir gidip geliyoruz. Yeni rotalar kesiyoruz.

Bu sefer Aykut ve Sefa’nın geçen sefer çıktıkları Sivrikaya Güney Batı Sırtı rotasının hemen sağında Obrukkaya kütlesinde yukarı geçit vereceğini tahmin ettiğimiz bir dihedrali gözümüze kestiriyoruz.

Giriş kısmı Sivrikaya Güneybatı sırt rotası ile ortak. Ama burada başlangıç için sağdan kolay bir alternatif bularak, Sivrikaya'nın VI derecelik ilk ip boyunu sağdan baypas ediyoruz. Ortak ip boylarını yükselip 3. İp boyundan sonra sağa yöneliyoruz.

Harmankaya bölgesinde kayanın enteresan bir yapısı var. Kolay ve devamlı gözüken bir yüzey birden geçit vermez bir masife bağlayabiliyor. Yeni rota deneyeceklerin görsel olarak bağlayamadıkları noktalarda “abi şurayı da bir şekilde geçeriz” demeleri doğru olmaz. Zira bağlanamayabiliyor. İp boyları ve zorluk dereceleri de bu söylemimizi doğrulayacaktır. III derecelik yatık bir yüzey birden VI derecelere bağlayabiliyor.

10. ip boyu tam sağa bir yan geçişten ibaret. Rotanın kilidi 11. ip boyundaki off-width çatlak etabı ile başlıyor ve 70 metre kadar dik yükseliyor.

Kilidin 6. ve 15. metrelerindeki ağaçlar ve off-width kısmının çanta ile tırmanmaya müsait olmaması sebebi ile ip boyunu iki defa bölüp, çanta çekmek zorunda kalıyoruz. İstasyon noktası olarak kullandığımız ağaçlardan biri elimizde kalıyor. Yedek yaylı takoz var, istasyona yük de bindirmiyoruz zaten. Üzerindeki perlonları söküp aşağı gönderiyoruz kütüğü. Yedek (back up) aletlerin mühimmiyeti ön plana çıkıyor. Ağacın içi çürümüş . İçi çürüyen/çürütülen çok şey var memlekette.

Yukarı doğru diklik yavaşça eğimli yüzeylere bırakıyor yerini. 14. ipten sonra yatık yüzeylerde serbest yükselip, sırta varıyoruz. Sırttan Obrukkaya’nın ana zirvesine devam ediyoruz. Neredeyse 200 metreye yakın irtifa farkı var.

Sabah erken saatlerde alt kısımlar gölgede kalıyor, yukarısı ise güneş aldığından suyu yukarıdaki etaplar için saklamalı. Zirve platosuna çıkıp arka taraftaki eski yayla patikalarından kamp yerimiz olan Bağban’a iniyoruz.

Rotanın Künyesi:
Rotanın ismi: Türem/Yeşildal
Bölgesi (Dağ ismi/Sektör): Obrukkaya Küçük Zirve Güney-Batı Duvarı
Rota uzunluğu (mt.): 550 metre
Toplam ip boyu: 14 ip boyu
Genel zorluk derecesi: VI+ maks.
Çıkış Tarihi: 08 Haziran 2016
Ekip: Aykut Türem / Mustafa Yeşildal
Tırmanış süresi: 9 saat
Kullanılan teknik malzemeler: 2 X 7,9 mm yarım ip, 1 set YYKM, 1 set stopper, muhtelif sikke, karabinalar ve perlonlar
Rotanın tanımı (tüm ip boyları için ayrı ayrı):

İp boyu Uzunluk Maks. zorluk

Sabit İstasyon

1. ip boyu 20m III+

-

2. ip boyu

30m II -

3. ip boyu

45m. V- -

4. ip boyu

55m. III -

5. ip boyu

33m. IV/V+ -

6. ip boyu

25m. IV -

7. ip boyu

57m. VI- -

8. ip boyu

30m. III -

9. ip boyu

58m. III -

10. ip boyu

20m. IV+ -

11. ip boyu

35m. VI+ İki Sikke

12. ip boyu

40m. VI- -

13. ip boyu

60m. III+/IV- -

14. ip boyu

20m. II/III -
 

Tırmanışla kalın!

Mustafa Yeşildal
İletişim: mustafayesildal[at]gmail[nokta]com