Avusturya’ya taşındığımdan bu güne tam 18 ay geçmiş. Bu güzel coğrafyada gerçekleştirilebilecek tırmanış faaliyetlerine kıyasla henüz hiçbir şey yapmadığımı düşünsem de raporun sonunda Piz Palü ve Piz Cambrena faaliyeti dışında gerçekleştirdiğim diğer faaliyetlerin çok kısa özetini paylaşmak istedim. Bu faaliyetlerden Ötscher Nordwand ve Hochalmspitze faaliyetleri rapor yazılabilecek kadar keyifli tırmanışlar olsa dahi Türkiye’den kimsenin bu faaliyetler için kalkıp geleceğini sanmıyorum. Bu nedenle 18 aydır hiç faaliyet raporu yazmadım ve bu faaliyetlerin detayını vermeyeceğim.

Ancak Piz Palü ve Piz Cambrena daha doğrusu Piz Bernina dağ bölgesi için durum farklı. Bu dev buzulu görmek için Türkiye’den buralara gelinir. Türkçe bir kaynak da olmadığı için bu raporu yazma ihtiyacı hissettim.

Teknik Rapor

Rotanın ismi:  Piz Palü Ostpfeiler 3900m

Bölgesi: Bernina Alpleri, İsviçre

Rota uzunluğu (mt.): 600 mt

Toplam ip boyu: Çoğunlukla running belay için uygun.

Stil (Geleneksel/Alpin Spor/Kar-Buz): Kar-buz

Zorluk:  V-, IV+ kaya ve 50 derece eğimli buz

İlk Çıkış mı: Hayir

Çıkış Tarihi: 17 Ağustos 2019

Ekip: Nikolaus Hödlmoser, Ali Kayaturan

Kullanılan teknik malzemeler: 50mt ip, 4-5 adet buz vidası, birkaç adet cam ve takoz, perlonlar, kişisel emniyet ve koruyucu ekipmanlar

Kamp alanı: Diavolezza teleferik istasyonundan rotaya doğru ilerlerken 45dk sonra buzuldan hemen önce varılan son kamp alanı.

Rotaya ulaşımı açıklarken Türkiye’den nasıl gelinir konusuna değinmek istemiyorum. Çünkü faaliyeti planladığınız tarihte hangi havalimanına uçmak daha az maliyetli olur vs. konusu çok değişken olacaktır. Eğer araç kiralamadan toplu taşıma ile geliyorsanız Bernina Ekspresini kullanıp Diavolezza durağında inmelisiniz. Bernina ekspresi için https://www.rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express linkini kullanabilirsiniz. Eğer araba kiralayıp gelirseniz tren istasyonu ve teleferik hattına ait olan park alanı ücretsiz. Buradan sonra iki seçeneğiniz var. Ya en az 4 saatlik ve yaklaşık 1000m irtifa alma işine bulaşacaksınız. Ya da 25 İsviçre Frangı (tek yön) verip Diavolezza teleferik hattı ile 2095mt irtifadan 2978mt irtifaya manzarayı izleyerek terlemeden gitmenin keyfini yaşayacaksınız. Biz giderken de dönerken de teleferiği kullandık. Teleferik bilgisi için https://www.diavolezza.ch/en/ linkini kullanın açılış kapanış saatleri ve çalışma sıklığı geleceğiniz döneme göre değişiklik gösterebilir.

Teleferikten inince karşınızda müthiş bir panoramik manzara sizi karşılayacak. Ayrıca Piz Bernina Piz Palü ve buzulu görebileceksiniz. Burada bir restoran ve konaklama imkânı da var. İstasyondan buzula ve dağlara bakarken solunuza (güney doğu) doğru patikayı takip edin. 45 dk sonra çok irtifa aldan kamp alanına varacaksınız.

Kamp alanı dediğim yer geniş bir sırt aslında. Burada art arda sekiz dokuz tane etrafı taşlarla çevrilmiş ve zemini düzeltilmiş yer var. İçlerine ufak çadır kurulabilir ama biz çadır kurmadık. Yıldızları seyrederek uykuya dalmak istedik.

Suyu buzuldan aldık. Yazın buzul eridiği için hemen buzula iner inmez su alabilirsiniz. Sürekli bu sudan içtik ve hiçbir olumsuz tesiri olmadı.

Kendi yaptığımız faaliyetteki süreleri tutmadığım için net saat ve süre bilgisi veremesem de önerilerim sonucu faaliyet planını az çok kafanızda canlandırabileceğinizi umuyorum.

Sabah en geç saat beş veya altı gibi hazır bir şekilde kamptan buzula yürümeye başlayın. Buzula girer girmez kramponları takıp ipe girin ve buzul çatlakları konusunda tecrübesiz ve endişeli iseniz çok merak etmeyin. Öncelikle çok yoğun gidilen bir yol olduğu için izler çok belirgin. Ayrıca o saatlerde sizinle birlikte başlayan birçok ekip göreceksiniz. Bunların içinde müşterisine rehberlik eden profesyonel dağ rehberleri de olacaktır. Onları da takip edebilirsiniz.

Fotoğraflarda belirttiğim noktalarda ana patikadan sola doğru yani rota başlangıcına doğru ayrılacaksınız. Burada biz iz görmedik ancak çatlak da çok azdı. Rota başlangıcına vardığımızda (kamp alanından yaklaşık iki saat) önümüzde bir rehber ve onun müşterisi vardı. Biz hazırlanıp onların ilk istasyona çıkmasını beklerken arkamızdan üç kişilik bir ekip geldi. Biz rotaya girdiğimizde ise bizim ilk ekibe gösterdiğimiz nezaketi arkamızdan gelen ekipten görmedik. Onlarda aynı anda başladılar ve herkesin birbiri ile yarışır gibi gözüktüğü bir durum ortaya çıktı. Burada anlatmak istediğim şey, özellikle hafta sonu tırmanışlarında Alplerde bu durum ile karşılaşacağınızdır. Sporun çok fazla insan tarafından yapılıyor olmasının getirdiği bir dezavantaj diyebiliriz. Türkiye’den tırmanış partneriniz ile geliyorsanız hafta içi bir günü tercih edebilirsiniz.

Rota hakkında çok fazla detay vermeme gerek yok aslında. Başlangıçta bolt göreceksiniz. Duvarı dik bir şekilde kırk metre kadar tırmanıp sırt üzerinden seri bir şekilde zirveye doğru running belay yaparak ilerleyebilirsiniz. Çoğunlukla III+ veya IV- zorlukta denebilir. Bu kolay etaplarda hep running belay yaptık. Aralarda boltar olabiliyor. Zor olan kilit etaplarda sikkeler, takozlar oluyor. Kilit etap rotanın tam ortasına doğru. Onun da iki farklı seçeneği var. Birisinde beyaz bir perlonun olduğu kısımdan dik yukarı tırmanırken diğerinde soldan sırtın altından biraz yana geçip sonra tekrar sırta bağlanıyorsunuz. Biz kendimizi ikinci seçeneğin orada bulduk birden bire dolayısı ile oradan devam ettik. Kilit etap oldukça keyifli. Botlarla biraz rahatsız ama bu kısım için kaya tırmanış ayakkabısı taşımaya da gerek yok.

Kilitten sonra sırt üzerinden buz etaba doğru devam ediyorsunuz ve buz etaba gelince kazma krampona sıra geliyor. 50 derece eğimli bu etap da oldukça kolay. Burada uyarmam gereken bir konu var. Bu etap sert buz. Yani Türkiye’de yaptığımız gibi botumla biraz vurayım basamak açayım da şöyle biraz kalf kaslarım dinlensin seçeneği yok. Kaya emniyeti alabileceğiniz bir yer de olmadığı için en az 4 adet buz vidası şart.

İniş: Rota sonunda varılan zirve Piz Palü zirvelerinden bir tanesi. Onun hemen yanında ondan çok az daha yüksek asıl zirve var. Oraya yürüyüp yürümemek size kalmış. İniş için zirveden sonra geldiğiniz buzula doğru normal yoldan teknik olmayan ve ip inişi gerektirmeyen bir yürüyüş. Üzerinde çizim yaptığım fotoğraflardan kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Diğer kaynaklar:

http://www.faszination-hochtouren.de/piz-palue-ostpfeiler/

https://www.bergzeit.de/magazin/piz-palue-hochtour-ueber-oestlichen-nordwandpfeiler/

Teknik Rapor

Rotanın ismi:  Piz Camrena Eisnase 3900m

Bölgesi: Bernina Alpleri, İsviçre

Rota uzunluğu (mt.): 502 mt

Toplam ip boyu: Çoğunlukla running belay için uygun.

Stil (Geleneksel/Alpin Spor/Kar-Buz): kar-buz

Zorluk: IV derece kaya ve 45 derece eğimli buz

İlk Çıkış mı: Hayir

Çıkış Tarihi: 18 Ağustos 2019

Ekip: Nikolaus Hödlmoser, Ali Kayaturan

Kullanılan teknik malzemeler: 50mt ip, birkaç adet cam ve takoz, perlonlar, kişisel emniyet ve koruyucu ekipmanlar

Kamp alanı: Diavolezza teleferik istasyonundan rotaya doğru ilerlerken 45dk sonra buzuldan hemen önce varılan son kamp alanı.

Piz Palü’den kamp alanına indiğimizde artık öğleden sonra olmuştu. Etrafta taş düşme sesleri doğaldı ama Cambrena Eisnase yüzünde çok taş düşüyordu ve hepsini duyabiliyorduk. Niko’ya orası çok çürük haberimiz olsun gibi tırmanmasak mı acaba gibisinden cümleler kursam da bir şekilde gidip tırmanmayalım demedim. Deseydim de Niko gidelim derdi zaten.

Rota kamp alanına çok yakın olduğu için daha geç uyandık ve daha ağır hareketlerle hazırlandık. Rotanın başlangıcına kadar olan kısımda çok fazla küçük çatlak var. Aşırı derin olmasalar da genişlikleri üzerlerinden atlamaya uygun olmayabiliyor. Yan kesmektense rotanın dibinden yukarı direk çıkmak mantıklı olacaktır.

Kazma krampon ile kayalık kısımlara kadar ipe girerek ama ara emniyet kullanmadan tırmandık. Sonra ipten çıktık çünkü serbest kaya etapları kolaydı.

Kolay etaplardan sonra rotanın kilit etabına geldik. Tırmanış oldukça kolaydı aslında ama korkulan başa geldi. Dev bir kaya düşürdük ve ip 10 metresinden çok ciddi hasar aldı. İpi kestik geriye 40mt ipimiz vardı. Bu kolay rota için yeterliydi ancak o dev kaya bize denk gelseydi… Neyse içimden sürekli bu rotaya değmez diyordum. Zorlanmadığım için veya boşluk hissi olmadığı için keyif almıyordum. Kaya etabı bitti. 45 derece eğimli buz etapta buz vidasına gerek kalmadı. Sert buz ama eğim düşük. Buz etabı bitince zirve geniş bir buzul. Sol tarafınızdaki kayalık sırta doğru buzul çatlaklarına dikkat ederek yürüyorsunuz. Sonra kazma kramponu bir daha giymemek üzere kaldırıyorsunuz. Çünkü çok uzun ve keyifli bir sırt hattı sizi bekliyor. Boşluk hissi var ve kaya artık eskisi gibi çürük değildi. Boşluk hissi olan yerlerde boltlar var. Hızla sırttan kamp alanına doğru yer yer irtifa alıp yer yer irtifa kaybederek en az bir saat kadar devam edin. Sırtta bazı noktalarda acaba burada mı sırttan ayrılacağım diyeceksiniz ama devam edin. İniş olacak yerde dev gibi bir kaya babası göreceksiniz. Birkaç tane ip inişi yapıyorsunuz ve o noktalarda da boltlar mevcut. Kendinizi kamp alanına çok yakın bir noktadan buzula bağlanmış buluveriyorsunuz zaten.

Diğer Kaynak: https://www.bergsteigen.com/touren/eisklettern/piz-cambrena-eisnase/

Sonuç olarak bölge dev buzulun muhteşem görüntüsü ve ulaşım kolaylığı nedeni ile Türkiye’den kalkıp gelmeye değer bence. Ama bu iki rota size kolay geldi ise Bumiller rotasını da değerlendirebilirsiniz. Kamp alanı ulaşım bilgileri tamamen aynı. Linki aşağıda paylaşıyorum.

Mittelpfeiler (Bumiller); D+, V+, 60° https://www.bergsteigen.com/touren/eisklettern/bumiller-pfeiler/

Niko ile kışı verimli geçirirsek 2020 yazında deneyebiliriz. Neden olmasın?

NOT: Buzul üzerinde çizilen patika belirteçleri sadece yön ve takribi kılavuz niteliğinde olup her sene buzul çatlağı ve serakların değişeceğini de göz önüne alarak hareket edilmelidir.

Avusturya’da gerçekleştirdiğim diğer tırmanışların ve tırmanış arkadaşlarımı nasıl edindiğimin kısa özeti:

Daha önce de bahsettiğim gibi Avusturya’ya geldiğim günden bu güne 18 ay geçti. Bunun ilk 6 ayı zaten yeni bir ülkeye yerleşmek, işe ve çevreye alışma ve uyum süreçleri derken tırmanış açısından bu ülkede gerçekleştirilebilecek faaliyetlere kıyasla oldukça verimsiz geçip gitti diyebiliriz. Neler yaptım?

Dachstein; Oberösterreich (Yukarı Avusturya) ve Steirmark bölgesinin en yüksek dağı olan Dachstein (2900m) da tek başıma yaptığım tırmanış. Bu tırmanış buzul geçişi sonrası 3 farklı zorluk seçeneği (A,B,C) olan via ferrata (Almanca "kelttersteig“) ile zirveye bağlanıyor. Ben en zor olan C seçeneğinden tırmandım.

https://www.bergsteigen.com/touren/hochtour/dachstein-ueber-den-randkluftsteig/

Traunstein (Luftikus) 6 ip boyu, Alpin Spor Zorluk;VI; Dachsteindan sonra Oberösterreich bölgesindeki en meşhur ve en çok dağ kazasının yaşandığı dağlardan birisi. Traunsee gölüne olan masalsı manzarası ve ulaşım kolaylığı bölgede yapılan faaliyet sayısının ve dolayısı ile kaza sayısının artmasına sebep oluyor. Bu tırmanışı Linz şehrinde birlikte kapalı tırmanış salonu ve civardaki Dörnbach tırmanış bahçesinde antrenman yaptığım ip arkadaşım Christian Pichler ile birlikte gerçekleştirdik.

https://www.bergsteigen.com/fileadmin/userdaten/import/topos/traunstein_sw_wand_luftikus_topo_0.jpg

Daha sonra yeni proje işi için Linz şehrinden Kapfenberg kasabasına taşındım. Güvenebileceğin, benzer zorluk derecelerini tırmandığın bir ip arkadaşı bulmak, programları denk getirip birlikte faaliyet planlamak kendi ülkende, birlikte aynı dilde, aynı terminoloji ve jargon ile dağcılık öğrendiğin arkadaşların içerisinden bile çok kolay değilken, bunu 6 ayda bir başka bir şehre taşınarak yapmak tahmin ettiğim kadar çok da zor olmadı açıkçası. Bu konu başlı başına bir uğraş gerektirse de dağcılık ve ilgili sporların yaygın bir kültür olması işinizi kolaylaştırıyor.

Piz Palü faaliyetini birlikte gerçekleştirdiğimiz ip arkadaşım Niko ile tanışmamızın da ilginç bir anısı var. Niko’dan online bir site üzerinden ikinci el teknik ceket aldım. Sonrada buralarda yeni olduğumu ve tırmanış arkadaşı aradığımı söyledim. Ne mutlu bana ki tam bir Alpin tırmanış aşığı olan Niko teklifimi kabul etti. Niko ile çok keyifli tırmanışlar yaptık. Bunlar;

Ötscher Nordwand (Kuzey Duvarı) Miks Kar Buz WI3, M4 (13 ipboyu); Bu tırmanış Niko’nun benden önce 2 defa çeşitli sebeplerden dolayı rotadan geri inmek zorunda kaldığı ve benimle olan ilk denemesinde de çığ riski dolayısı ile rotaya daha başlayamadan geri döndüğümüz bir tırmanış. Aslında çok eğlenceli bir tırmanış ancak ulaşımı ters ve irtifası sadece 1800m olan bu dağın buz koşulları tamamen sürpriz olduğu için Türkiye’den kimsenin Avusturya’ya bu tırmanış için gelmesini önermem. Dolayısı ile Türkçe yazılı bir kaynak bulunmasının önemli olduğunu düşünmüyorum ancak iki fotoğraf eklemeden de geçemiyorum.

https://www.bergsteigen.com/touren/eisklettern/oetscher-nordwand/

 

Hochalmspitze 3360m Miks Kar buz kulvar ve sırt tırmanışı

https://bergauf.jimdo.com/bergtouren-h%C3%B6hlen/ankogelgruppe/hochalmspitze-gussenbauerrinne/

 
 

Pfaffenstein Südwestkante Alpin Spor Zorluk V, 11 ip boyu;

https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/pfaffenstein-suedwestkante/

Ve Steiermark bölgesinde Koren Gerald ve Werner Lang ile gerçekleştirdiğimiz antrenman amaçlı Buz Şelalesi, tırmanış bahçesinde kaya tırmanışları tırmanış bahçe tırmanışlar. Werner ile tanışmamın da hikâyesi güzel bir anı. Kapfenberg şehrinde ilk haftamdı ve tırmanış ayakkabılarımı alıp bisikletime atlayıp bölgenin tırmanış bahçesine gittim. Werner ve eşi orada tırmanıyorlardı ve ya bana acıdıkları için ya da sadece çok arkadaş canlısı ve iyi insanlar oldukları için onların ipi ile tırmanabileceğimi emniyetimi alabileceklerini söylediler. Werner beni daha sonra bölgenin en büyük kapalı tırmanış salonu olan Mitterdorf Kletterhalle’ye ve Alice buz şelalesine de götürdü.

Koran Gerald ise iş yerinden arkadaşım. Werner’in referansı ile tanıştım onunla. O da beni bölgede olan başka ve biraz gizli bir buz şelalesi ile kaya tırmanış bölgesine götürdü.

Gesause Milli parkı Waidhofnerweg (zorluk V, 700mt, çok ip boylu alpin spor). Tırmanış arkadaşım Paul Brugner ile Facebook’ta Graz ve bölgesi grubundan tanıştık. Haftasonu tırmanmak isteyen var mı diye sormuştu. Mixnitz bölgesinde birkaç defa tırmandık ve birlikte trekking de yaptık. Belki de haftaya tekrar Totes Gebirge bölgesinde tırmanacağız. Kendisi Alpiniz denince akla ilk gelen yerlerden ve en iyi Alpinistlerin yetiştiği Güney Tirol bölgesinde yaşamış. O bölgedeki insanların kültürüne yönelik ondan çok şey öğrendim. Bu arada Gesause milli parkında Tirol bölgesini aratmayacak uzun duvarlar var.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettern/waidhofnerweg/

Avusturya doğa ve doğa sporları severler için cennet. Tırmanış için çok fazla seçenek var. Ayrıca dağlardaki alt yapı çok iyi. Dağ evleri, acil durum barınakları, kilit etaplarda boltlar sikkeler vs ve rotalara ulaşım imkânları her zaman iyi. Çalışma koşulları genel olarak çok iyi. Çalışma saatleri Türkiye’ye kıyasla az ve Cuma günü yarım gün. Hafta içi diğer günler fazladan çalışıp Cuma günleri izin alabiliyorsunuz. Bu da sosyal hayat iş dengesini çok elverişli hale getiriyor. En önemlisi ise söz konusu doğa sporu olunca arkadaş edinmek hiç zor değil. İnsanlar yardım sever, kibar ve arkadaş canlısı.

Tırmanışla kalın!

Ali Kayaturan

İletişim : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.