MontBlanc_Banner.jpg

Uludağ, nam-ı diğer Olympos!

Antik çağdan günümüze tanrılarıyla, keşişleriyle, tarihe konu olmuş hikayeleriyle ve en önemlisi günümüzde Türkiye'nin batısında yaşayan 25-30 milyonluk bir nüfus kitlesi için 2,000 metrenin üzerini görebildiği tek gerçek dağ.
Uludağ!

Dünya'da dağ ve doğa etkinliklerinin dağcılık sporuna evrilmesiyle birlikte, Türkiye'de dağcılık sporu 1930’lu yıllarda Uludağ’da gelişim gösterip, ülke geneline yayılmaya başlamıştır. 1950'lerde, Sidney Nowill isimli İngiliz kökenli bir Türk vatandaşının Uludağ'da başlatmış olduğu tırmanışlar ise Uludağ'ın belki de ilk adrenalin dolu tırmanışlarıdır. Günümüzde ise dağcılık sporunun gelişimiyle birlikte, Uludağ kendine has iklimi, ulaşım kolaylığı ve lojistik imkanlarıyla günübirlik tırmanışlara kucak açan bir dağ konumundadır. Alçak irtifada oluşu ve meteorolojik imkanlar doğrultusunda oluşan kar-buz yapısıyla, İskoç kış tırmanış tarzının uygulanabildiği önemli bölgelerden birisidir.

Kuzey yönünden, İstanbul tarafından Bursa'ya doğru yaklaştığımızda karşımıza çıkan ve görkemli duruşuyla bize selam veren Keşiştepe'nin kuzey yamaçları ise, kısa ve farklı zorluktaki rotalarıyla dağcılık ve tırmanış hazzını yaşamamızı sağlamaktadır. Günümüzde dağa ulaşım, minibüs ve yenilenen teleferik yoluyla oldukça hızlı bir hal almış ve kolaylaşmıştır. Keşiştepe, eski Wolfram Madeni'nin karşısında 2,486 metrelik zirvesiyle Oteller Bölgesi'nden bakıldığında heybetli olarak karşımızda durmaktadır. Oteller ikinci gelişim bölgesi ve Gençlik Spor Müdürlüğü kayak evi önünden başlayan tarihi yoldan yapılacak yürüyüşlerin yanı sıra, maden pisti telesiyejleri ile bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir. Zirvenin kuzey yamaçlarında yapılacak bu kısa maceralara, dağcılığın tüm yeteneklerine sahip olmanın yanında, mental olarak da hazır olmak kaçınılmaz bir gerçektir. Dağcılıkta limitler önemlidir, teknik yeterlilik ve limitlerin üzerinde yapılacak tırmanışlar ölümcül riskler taşımaktadır. Bu yüzden, bu tip tırmanışlara kalkışmadan önce gerekli olan eğitim ve tecrübe basamaklarını tamamlamış olmak gerekmektedir. Şüphesiz ki mevcut ulaşım imkanları, lojistik imkanlar, meteorolojik özellikler, mevcut rotalar ve potansiyeli ile Uludağ, Türkiye’nin en önemli miks tırmanış bölgesidir.

2011 yılında Keşiştepe Miks Tırmanış Şenliği ismiyle başlattığımız organizasyon ile birlikte bölgedeki potansiyel daha da belirginleşerek, yeni rotaların ve bölgeyi ziyaret eden tırmanıcı sayısının hızla artmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır. Bu hızlı gelişim ve büyümenin ardından, 2014 yılında, bölgenin Uludağ Miks Tırmanış Rehberi isimli bir rehber kitabını hazırlayabildik. 2015 yılında ise Uludağ masifinde gelecek yıllarda tırmanışa kazandırmayı planladığımız/arzuladığımız yeni bölgelerin, Uludağ ismiyle iç içe olması açısından etkinliğin adını Uludağ Miks Tırmanış Festivali olarak değiştirerek buradaki tırmanışların Uludağ'ın geneline yayılmasını ve Uludağ'ın bu anlamdaki tanıtımını yapmayı amaçladık. Festivaller kapsamında elde ettiğimiz görüntüler ile Uludağ Miks Tırmanış Festivali'nin bir tanıtım filmini hazırlayarak, festivalin ve Uludağ'ın uluslararası tanıtımını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Bu yıl 21-22 mart tarihlerinde gerçekleşen festival, ani değişen hava durumundan dolayı ilk gün yoğun kar yağışı ve rüzgarın ardından, ikinci gün tırmanış imkanı sundu. Kötü havaya rağmen, festival öncesinde aldığımız 184 kişilik resmi katılım listesinden katılımcılar ve günübirlik katılımcılar ile birlikte 120-130 kişilik katılım gerçekleşti. Ülkemiz dağcılığının mevcut durumu ve hava koşulları göz önünde bulundurulduğunda katılımcı sayısı mutluluk verici ve gelecek vaad ediyor. Sorunsuz yaşadığımız festival sonrasında, ilk önce tüm katılımcılara, katılmak isteyip katılamayanlara, geçmişte emeği geçenlere ve bu festivalde emeği geçen Uludağ Üniversitesi Dağcılık Topluluğu sporcularına çok teşekkürler…

2015 Uludağ Miks Tırmanış Festivali'ne destek sağlayan; Evolo Tırmanma Duvarları - Evolo Climbing'e, Toroskamp - Petzl Türkiye'ye, Atlas Outdoor ve Sony Action Cam - Sony Türkiye'ye ayrıca özel olarak sonsuz teşekkürler…

Albüm:

Serkan Ertem
26 Mart 2015
Bursa
İletişim: serkanertem et yahoo nokta com