BDK_Banner.jpg

“…Neredeyse kilit hamledeki ters kenar hareketini kaçırıyordum. Güçle ve kararlılıkla ümitsizce sol kolumu uzattım ve kilit hamleye doğru savaştım. İşte an geldi. Tamamlanmak için tüm tırmanış tecrübemi alan problemi çözdüm. 12 Mayıs 2004’te akıl almaz rotanın anlamını buldum, “The Wheel of Life” (Hayatın Çarkı)...”

--Dai Koyamada

23 Ağustos 1976’da Japonya’nın güney batısındaki Kagoshima kentinde bir çocuk dünyaya gelir. Etrafı dağlar ve nehirlerle çevrili kırsalda doğa sporlarıyla oyalanarak büyüyen bu çocuğu henüz kimse tanımamaktadır. Dai Koyamada, 17 yaşında kendi kuşağının en iyi bouldercılarından biri olacağı yolundaki ilk adımını bir kitapta gördüğü bir resim sayesinde atar [2,3]. Alpler’de bir kurtarma tırmanıcısını görüntüleyen bu resimden çok etkilenen Koyamada artık ne istediğini iyi bilmektedir: Tırmanmak. Ama tırmanmak isteyen birisinin ihtiyacı olan iki şeyden de yoksundur Dai: Bilgi ve yakınlarda bir yerlerde kayalık bir alan.

Ünlü Japon tırmanıcı Yuji Hirayama’nın adını bir dergide, Avrupa’daki bir tırmanış yarışmasından bahseden bir raporda görür ve dünyaca tanınan bu isim onun esin kaynağı olur [2,3]. Yuji gibi olmak istemektedir artık, ama nasıl tırmanabilir ki? Sonunda garajına kendi duvarını kurmaya karar verir. Tabii o tarihlerde bir tırmanış duvarının nasıl yapıldığını, tutamakların hangi maddeden yapılması veya hangi büyüklükte olması gerektiğini bilmemektedir. Belki de bu kadar başarılı bir tırmanıcı olmasının temelini betondan yaptığı küçücük ilk tutamakları oluşturmaktadır. Duvarını tamamlar tamamlamaz çılgınca tırmanmaya başlar Dai, yıl 1993, artık bir tırmanış tutkunudur.

Zamanının çoğunu garajindaki duvarında geçiren, tırmanışa saplantılı Dai liseden mezun olduktan sonra hayatına dair 3 seçenekten birini seçmek zorundadır. Düzenli bir iş sahibi olmadan yarı zamanlı çalışarak tırmanışa devam etmek; düzgün bir iş bulup tırmanışı hobi olarak devam ettirmek veya profesyonel bir tırmanıcı olmaya çalışmak [2,3]! Yapmak istediği tek şey tırmanmak olan birisi sizce hangisini seçerdi?

O tarihlerde Yuji Japonya’daki tek profesyonel tırmanıcıdır. Bu yüzden profesyonel bir tırmanıcı olabileceğine inancı çok zayıf olmasına rağmen yine de kafasına koyar. Yarı zamanlı çalışıp biraz para biriktirir ve altı aylığına Avrupa’ya gidip tırmanır. Döndüğünde Tokyo Ariake’deki Japonya Ulusal Şampiyonası’na katılır [2,3]. 1996 yılında, evden sıradan bir yarışmaya katılacağı düşüncesiyle ailesine birkaç gün içinde döneceğini söyleyerek ayrılan Dai’nin bu şampiyonayı kazanması hayatının dönüm noktasını oluşturur. Artık profesyonel bir tırmanıcı olma yolundaki ilk resmi adım atılmıştır. Kimsenin bilmediği bir yerden gelen bu genç bir zafer kazanmıştır! Yuji Hirayama parmağını sakatladığı için asıl performansını sergileyemez ve Dai Koyamada tırmanışa başladığından beri esin kaynağı olan Yuji’yi yenen ilk Japon tırmanıcı olur. Eve dönmek mi? Ancak iki yıl sonra gerçekleşecektir. Yarışmadan aldığı ödülle güney Fransa’ya gider ve üç ay içinde 5.14c/8c+ derecesindeki Bronx’u iki günde toplam yedi denemeyle çıkar, o zamanların en kısa süre rekoru. Bir başka 5.14c/8c+ dereceli rota olan Connection’ın da tekrarını yapar ve bir 5.14b, bir de 5.14a’lık rotanın. Tokyo’ya dönüp kendisine sponsorlar bulur. Hayalini gerçekleştirmiştir, artık hayatını tırmanarak kazanan profesyonel bir tırmanıcıdır.

Sonraki dört yılını yarışmalara katılarak geçirir. Yuji Hirayama ile birlikte de birçok yerde yarışırlar. Yarışmalarda finale kalması artık sıradanlaşır. Bir süre sonra yarışma ortamına ait olmadığını hisseder [2,3]. Gönlünde yatan asıl spor doğanın içinde, gerçek kayada tırmanmaktır.

Böylece 2000 yılında yarışmaları bırakır ve zor spor rotaların tekrarlarını yapmaya ve yenilerine isimler vermeye yoğunlaşır. 2004’e kadar dereceleri 5.14’ten yüksek 60’tan fazla rota çıkar. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak: 27 Kasım 2001’de Japonya Joyama’da bulunan 5.14d/9a zorluğundaki Logical Progression’ın ilk çıkışını gerçekleştirir [1]. 1 Kasım 2002’de 5.14d/9a zorluğundaki Hugh’ın tekrarını yapar. Hugh’ın ilk çıkışı 1993 yılında Fred Rouhling tarafından yapılmıştır. 11 Kasım 2003’te Japonya’nın Hourai kentinde bulunan en az V15 olan ve V16 lık olması muhtemel Byaku-dou’nun (Beyaz Yol) ilk çıkışını gerçekleştirir. Beyaz Yol Budizm’de Nirvana’ya giden yola bir göndermedir [5].

2004’te Koyamada Avustralya’ya gider ve Grampians’ta bulunan Hollow Mountain Cave’deki bütün problemleri tekrar eder. Bu problemlerin ilk çıkışları Fred Nicole, Klem Loskot ve Avustralya’nın diğer esaslı bouldercıları tarafından yapılmıştır.

Vee “The Wheel of Life”. 12 Mayıs 2004’te V16 (8C+ Fb[1]) olarak derecelendirdiği bu rotanın ilk çıkışını gerçekleştirir. Rotanın ilk tekrarı 3 yıl 5 ay sonra Chris Webb Parsons tarafından 13 Ekim 2007’de yapılacaktır. The Wheel of Life’la birlikte çok mutlu olan Dai Koyamada bu başarının bir son değil ancak bir başlangıç olacağından emindir ve tırmanmaya devam eder [1,2,3].

Bunu 9 Kasım 2004’te V15/(8C Fb) lik Dreamtime’ın tekrarı izler [1,4]. İsviçre’nin Cresciano kentinde bulunan Dreamtime’ın ilk çıkışı 28 Ekim 2000 tarihiyle Frederic Nicole’a aittir [2]. 20 Aralık 2004’te ilk çıkışını yaptığı Japonya Shiobara’daki V14/(8B+ Fb)’lık Hydra’ya oturarak başlama hamlesi ekler ve böylece 22 Nisan 2005’te de V16/(8C+ Fb) lık olan Hydrangea’nın ilk çıkışını yapar.

15 Ekim 2005’te Almanya Frankenjura’daki 5.14d/9a derecesine sahip olan Action Direct’i tekrarlar. Action Direct’in o güne kadar tırmandığı bütün rotalardan daha zor olduğunu belirtir. Rotanın ilk çıkışı Wolfgang Gülich tarafından 1991 yılında yapılmıştır.

14 Ekim 2007’de yine Almanya Frankenjura’daki V15/(8C Fb)’lik Montecore rotasını tekrarlar. Montecore’un 2005 yılındaki ilk çıkışı Marcus Bock’a ait. 20 Ocak 2009’da Japonya’nın Hourai kentinde bulunan V15’lik Epitaf’ın ilk çıkışını yapan Dai Koyamada tamamlamak için iki yılını verdiği bu rotanın ilk çıkışları arasındaki en güzel rota olduğunu söylüyor. Dai Koyamada zorlu spor rotalarda tırmanmaya, yeni tekrarlar ve ilk çıkışlar yapmaya devam ediyor. Başarılı tırmanıcı Dai Koyamada 165 cm boyunda ve 58 kilogram ağırlığında.

Pınar Kavak

İletişim: pinar.kavak[at]tirmanis.org

Kaynaklar

1. http://www.wikipedia.org

2. http://www.freakclimbing.com

3. D. Koyamada, Dai Koyamada’s Wheel of Life, Gripped Vol. 6 Iss. 6, December 2004-January 2005.

4. http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Dreamtime-boulder

5. The Way of the Weekend Warriour, http://www.climbing.com/exclusive/features/japan235/index7.html

6. http://8a.nu

7. http://joost.climbing.nl

[1] Fb: Fontainebleau bloc, Avrupa’da en çok kullanılan bouldering derecelendirmesi.

[2] Zamanla tel fırça ile fırçalanan tutamakların büyüdüğü ve Dreamtime’ın derecesinin 8b+’ya düştüğü söyleniyor [6].